Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jungfrudansen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Greta-Lisa Danielsdotter var en sång- och skrivbegåvad ung kvinna på 1840-talet i Antböle, Åland. I egenskap av sentida släkting till henne har Agnes Rask forskat i hennes liv och öden, utgående från de sånger av Greta-Lisa Danielsdotters hand som finns bevarade i Sions harpa. Resultatet blev Jungfrudansen. Boken ger ett fängslande porträtt av en ung kvinna i konflikt, sliten mellan sina traditioner, sin nedärvda fromhet, och den häftiga förälskelsen i kapten Nikolaj Bolkoff, rysk officer på Bomarsund.
Agnes Rask visar sig vara en folklivssklidrare med ingående kunskaper om åländska sedvänjor och föreställningar på 1800-talet. Central i romanen är bl.a. den legendariska djävulsdansen på Bomarsund.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

Julens högtid och de glada kalasen som varit en sådan vederkvickelse för kropp och själ, för gammal som ung, var nu åter ett minne blott, när även julhalm och krona burits ut, skådebrödet lagts undan för att åter tas fram till vårbruket och då ges till oxar, hästar och karlar för god skördelycka.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

143

Språk