Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Molnen över Metapontion

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Molnen över Metapontion" är en roman som sinnrikt flätar samman olika tidsplan, dels modern tid, dels 400-talet f.Kr. i Syditalien och under de tiotusendes härtåg mot Babylon. Svensken Klemens Decorbie åker på 1950-talet till tempelruinerna i Metaponto för att uppfylla ett löfte till en fransk arkeolog, professor Jean-Pierre Lévy, hans kamrat i ett tyskt fångläger under andra världskriget. Och för att skriva en äventyrsbok. I Lévys fotspår blir dennes anteckningar om Themistogenes levande. Ruinerna befolkas av kämpande, tvekande, drickande och älskande som levat här. Och som Themistogenes, deltagit i de tiotusendes härtåg mot Babylon. Även Klemens eget gågna mänger sig in i hans skrivande. De olika personerna väver samman tider, det närvarande och gångna. På så vis gestaltas en känsla av samtidighet eller tidlöshet, att människans villkor i stort sätt är desamma genom århundradena. Vi föds och dör, älskar och hatar, lider och gläds, då som nu. Utan tvivel en av Eyvind Johnsons mest suveräna romaner.

(Themis förlag)
Molnen över Metapontion är en roman som utspelas i olika tidsplan, dels i moderna dagar, dels på 400-talet f.Kr., väsentligen på den lukaniska kusten i Syditalien. Där, vid Joniska havet, på den farliga malariasträckan, låg en gång en grekisk koloni som hette Matapontion. Nu vittnar ödsliga tempelruiner om traktens forna storhet.
Till dessa ruiner kommer på 1950-talet svensken Klemens Decorbie för att uppfylla ett löfte till en fransk arkeolog, professor Jean-Pierre Lévy, som han varit kamrat med i ett fångläger under andra världskriget. Professorn har där berättat om sina utgrävningar och låtit sin vän erfara den svindlande upplevelsen att glida tillbaka i tiden, till de år då Themistogenes från Syrakusa bodde i Metapontion och då hans kollega Xenofon deltog i kriget mot Babylon och skrev ”Anabasis”, skildringen av de tiotusendes härtåg.
Läsaren av Eyvind Johnsons roman konfronteras med vår egen tids problem mot bakgrunden av något för länge sedan försvunnet, som också hade sina andliga, politiska och materialla svårigheter. Människorna år i stort sett desamma genom århundradena, det är en av romanens teser. De föds och dör, de älskar och hatar, de lider och gläds. Så var det då, så är det nu, och så skall det alltid förbli.
Med denna roman har Eyvind Johnson utan tvivel skrivit en av sina viktigaste böcker.

(Baksidestext, Schildts 1957)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

403

Språk

Lisätietoja

Themis: 2008