Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hjältarna är döda

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Tikkanen är känd som kåsör och uppskattad av en vid läsekrets för sina intelligenta och roliga resekåserier. Hjältarna är döda är hans första roman. Den behandlar ett centralt tema i efterkrigsungdomens liv: svårigheten att anpassa sig och att finna en mening i tillvaron. "Endast de döda hjältarna är eviga", säger han.
Romanens huvudgestalter är en grupp unga konstnärer i Helsingfors åren närmast efter kriget. De super och älskar och ställer problem under debatt i en fränt skildrad miljö. Rotlöshet, obeslutsamhet och ett trevande ömhetsbehov under en skenbart hård yta är motstridiga element inom unge Tom. Och inom alla av hans generation. De vill glömma krigets hårda giv men kan inte glömma. De vill tro att det finns en mening men finner ingen mening. De söker en väg i sitt arbete men skönjer inget mål. De vill älska men möts av sin egen skepsis. Inte ens i förhållandet till Gittan med dess underström av varm och levande sensualism undgår Tom sin kluvenhet: "Han såg på Gittan som låg på rygg bredvid honom med slutna ögon. Han hade bara behövt sträcka ut handen för att röra vid henne, men i stället smekte han berget med handflatan och det var som om han hade smekt levande hud. Det mjuka hårda berget under hans hans och längtans fullbordan i intet."
Det är brännbart stoff i Tikkanens roman. Den chockerar kanske genom sin ärlighet och sin osminkade realism. Men den engagerar också. Den ger en sannfärdig bild av generationsmotsättningar, av förvandling och förändring i krigets spår.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

217

Språk