Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Slut på kritan

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Slut på kritan publicerades i Frankrike år 2005 och fick positivt mottagande av både kritiker och publik. Romanen vann flera litterära priser (bl.a. Prix des cinq continents de la Francophonie 2005 och Prix RFO du livre 2005) och den har översatts till ett tiotal språk, bland andra engelska, spanska och polska.

Huvudpersonen i romanen kallas ”Spruckna glaset” och han är en 64-årig, alkoholiserad f.d. lärare som får uppdraget att skriva en bok om de originella kunder som han möter i den sunkiga baren »Le Crédit a voyagé« (»Slut på kritan«) i hamnstaden Pointe Noire. Alain Mabanckous roman är ett sorglustigt porträtt av gestalternas oftast tragiska existenser både i hemlandet Kongo-Brazzaville och utomlands. Mabanckous prosa: känslosam som Tunströms, energisk som Garcia Marquez.

(Weyler)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

192

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

251

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk