Eddan

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

folkdikter, samlingar
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Den poetiska Eddan är en samling nordiska kväden och verser med gudomliga och mytologiska motiv. Den har också kallats Sämunds edda (Edda Sæmundar) för att skilja den från Snorres Edda, baserat på den felaktiga tron att den skrevs av Sämund Frode. Dikterna anses huvudsakligen vara tillkomna i västra Norge och på Island under åren 800-1000. (Wikipedia)

Eddan har översatts till svenska av:
Arvid August Afzelius, 1818
Peter August Gödecke, 1877
Nils Fredrik Sander, 1893
Edvin Thall, 1912
Erik Brate, 1913
Axel Åkerblom, 1920
Åke Ohlmarks, 1948-56
Björn Collinder, 1957 (omarbetad version 1964)
Alexander Bågenholm, 2013 (Gudarna sångerna.)
Lars Lönnroth, 2016

---

Med utgångspunkt i Codex Regius och andra handskrifter från 1200-talet har Den poetiska Eddan, med versberättelser om bland andra Tor, Oden och Loke, nu nyöversatts av Lars Lönnroth.

Den poetiska Eddan kommer nu i Lars Lönnroths nyöversättning, byggd på den senaste forskningen om originalet. Spådomsdikten Völuspá, som siar om världens skapelse, förfall och undergång är utgångspunkten för de berättelser om gudar och hjältar som följer. Tor tar rättmätigt tillbaka sin stulna hammare, Loke uttalar smädelser som får förödande konsekvenser och Oden tävlar mot en völva i kunskap. Allt berättat på vers, som ju hör Den poetiska Eddan till.

(Atlantis)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

526

Förlag

Översättare

Språk

Titel

Utgivningstid

Sidantal

320

Förlag

Översättare

Språk

Utgivningstid

Sidantal

284

Översättare

Språk

Titel

Utgivningstid

Sidantal

396

Förlag

Språk

Utgivningstid

Översättare

Språk