Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ledig lördag

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Ledig lördag väntar deltagarna i den firmafest som inleder P.C. Jersilds kvicka och tänkvärda roman från dagens Sverige. Personalchefen Örjan Collers får på hemväg sällskap i tunnelbanan med Anita Forsberg, en näpen kontorist i vinröd jumper och något för liten kjol. Men tåget uppför sig inte som det bör. Det löper amok i sin underjord och Örjan och Anita blir lämnade åt sig själva för ganska lång tid.

Fångade i en teknisk mirakelapparat som inte fungerar rätt, tvingas de att inrätta sig som om de levde på en obebodd ö. De går en oviss framtid till mötes, helt lämnade åt varandra. Tunneltågets vilda flykt skakar dem loss från hem och familjer, från minnen av ett svenskt normalliv som virvlar runt i medvetandet - arbete, värnplikt, mallorcabesök och förälskelse i andra.

Här skall inte avslöjas hur den äventyrliga färden slutar. Det räcker med att rekommendera den åt varje läsare som uppskattar kvickhet, originalitet och en lätt, klar stil. P.C. Jersild har redan vunnit en tätplats bland våra unga berättare med romanen "Till varmare länder". I "Ledig lördag" fortsätter sin infernaliska skildring av svensk vardag och svenskt jargongtänkande med en skärseldsberättelse från sextiotalet.

(baksidestext, Bonniers 1963)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Prologen till festen var ovanligt rörig, för jag återvände från en repetitionsövning tisdagen den åttonde maj, och festen skulle gå av stapeln fredag kväll samma vecka.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

164

Språk