Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vaka

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

»På natten ylade ökenhundarna... Jag gick upp på takterrassen, stod där och kände hur skallet trängde tvärs igenom mig, det där ylandet, hetsigt, oroväckande, ändlöst sorgset, och liksom frågande, anklagande samtidigt. Det anklagade hela skapelsen, det kunde inte sluta...»
Det är ett minne från Bou-Saada, och dess stämning kan förnimmas som en ständig bakgrund till Tito Collianders oros- och vandringsår. Marseille, Algeriet, Paris, Borgå, Kuokkala på Karelska näset är de yttre etapperna i denna skildring av en ung man som i tjugotalets sista år letar sig fram genom livet.

»Detta är inte memoarer i vanlig mening, det är stor minneskonst. Hans böcker hör till det väsentligaste som skrivs på svenska just nu.»
Sven Rinman i GHT om Givet, den föregående volymen i sviten.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Några månader efter mammas död i Borgå, hon dog i maj, släntrade jag genom gränderna närmast de gamla hamnbassängerna i Marseille. Jag hade följt hennes anvisning: res bort! Jag hade sålt allt det bohag vi fått efter Elin Bergstadi, lakan och silver och möbelpjäser, ett helt hem, vårt och ändå inte vårt - alltsammans lät jag gå på auktion. En regnig försommardag...Paraplyer och uppdragna regnrockskragar, våt lera på alla golv.
En döendes sista vilja: min mors. Sälj bort alltsammans, rubb och stubb, och lämna den här unkna, välbärgade atmosfären. Här förgås du bara, sjunker in...Res! Vart som helst, men bort härifrån.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

201

Språk