Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Rövarna i Skuleskogen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Han heter Skord och han kommer från skogen. Är han en människa? Knappast. En del använder ett annat ord, ett som han inte tycker om.
Han vandrar långt under sin levnad och ser andra länder och folk. Men han kommer alltid tillbaka till skogen under Skuleberget. Långa tider hör han till rövarbandet. Han lever fort och ibland ont och han råkar mycket illa ut. Stegar brakar, åskan slår ner, hus brinner upp. Skord blir hängd upp och ner i ena foten.
Själv säger han att det finns två slags äventyr i världen. Han påstår sig föredra den andra och mer tankeväckande sorten, den som försiggår i andens och tankens världar.
Han påstår också att han har gjort guld. Och till Xenia, den bortförda och bittert främmande, säger han: - Jag vill hellre dö än skiljas från dig. Då har han fått en själ.
Finns det själar?
Ja. Själar är som malar i kärret om sommarnatten. Hittar de en kropp att bo i så lyser de upp den inifrån som palten i en hornlykta.
Skords själ hittar honom till slut. Då har han levt i femhundra år - bland människor.
K.E.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Oppe i Oringen bodde en käring som hade två vuxna söner. De hette Granarv och Groning och hade aldrig varit bland folk. En dag när de var ute i skogen och högg kom Groning ifrån sin bror. När han fällde en gran fick han stammen över sig och blev liggande utan att kunna ta sig opp. Han ropade men Granarv hörde honom inte utan gick hem när det blev matdags. Det gjorde ont och han grinade illa när han försökte komma loss. Men han var fast.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

434

Förlag

Språk