Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sångfågeln

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Berättelsen om Ulla Winblads liv från vaggan till graven – från den sommardag anno 1744 då hon kommer till världen i ett vindskyffe på den ökända sinnhuskrogen Blå Kanin på Långholmen i Stockholm fram till år 1798 då denna sångfågel går ur tiden som lönnkrogerska på Timmermansgatan på Söder. Egentligen heter hon Maja-Stina Kiellström, hennes far var en avdankad hantlangare vid Kongliga artilleriet, hennes mor en fallandesjuk krogpiga, och hon fick sin uppfostran på Stora Barnhuset vägg i vägg med Smedjegårdshäktet.
Det är ett gripande levnadsöde som rullas upp, fjärran från den herdinneidyll den Bellmanska myten så oavsiktligt målat. Och som vanligt när det gäller Lars Widding är historien fylld med berättarglädje och häpnadsväckande dokumentärt stoff.
(Baksidestext)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det hände sig vid den tiden, då Fredrik I var konung i Sverige och just höll på att låta sig ersättas av en namnstämpel, att en kvinna vid namn Maria var havande och födde ett flickebarn på en vindskammare på Långholmen i Stockholm.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en berättelse om Ulla Winblads liv

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

174

Språk

Illustratör