Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

På Korpila Gård

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
På Korpila Gård är en brett upplagd släktroman i tavastländsk miljö. Till den stora gården vid Kelminjärvis bruna vatten kommer Sommarpojken första gången en sommar på fyrtiotalet, och dit återvänder han år efter år fram till olympiasommaren 1952. På en gång utomstående och djupt involverad upplever han den både komiska och tragiska händelserna som avlöser varandra i det till synes oföränderliga livet i den tavastländska bygden. Berättelsen växer ut och omspänner allt mer av gårdens och släktens förflutna, ända bort till en mytisk urtid.

I myllret av gestalter avtecknar sig Isäntä, gårdens husbonde, en vildhjärna i sin ungdom, med åren förvandlad till krumelur och byoriginal. Han har tre döttrar och en son - alla på olika sätt styrda av en stark livslängtan som inte utesluter destruktiva drag. Sonen Hessu väcker Sommarpojkens skräck och beundran, den vuxna dotterns Aino är hans hemliga kärlek, till den grad att han tycker sig bli ett med Kuisma, den man som Aino gifter sig med och överger.

På Korpila Gård rör sig med den stora romanens självklarhet i en egen värld, skapad av minnets och fantasins suveräna kraft.
(Baksidestext)
Personer, aktörer
Platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Vägen hade runnit genom ställvis oegenomtränglig lövskog, med inslag av gran och tall, nu gjorde den en krök i nittio grader, trädet blev synligt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
388
Förlag
Språk