Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jag vill

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

I Kari Levolas ungdomsbok träffar pojke flicka i vitsippsskogen. Pojken är lillgammal, blyg och går på sista klassen i högstadiet, flickan är tuff, populär och går på andra klassen i gymnasiet. Dessutom sällskapar hon med skolans muskelknutte och hennes pappa vill skicka iväg henne till ett specialgymnasium för matematikgenier. Ska de två mot alla odds hitta fram till varann? Boken, som belönades med Finlandia junior år 1999, handlar om förälskelse och medkänsla, om att välja och att våga, och om att det modigaste ibland kan vara att springa undan - eller komma tillbaka.

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Originalspråk

Textutdrag

Jag bytte ut fotot vid vasen. På det nya fotot stod Jusa med Vili på sina axlar i fågelparken. Den tredje på fotot var en stork, och de var alla lika magra och långbenta.
Det var min enda bild av Jusa och sommaren. Jag träffade ju honom inte ens särskilt många gånger fast det så här efteråt känns som om han mitt i allt fanns överallt.
Efter den där vitsippsdagen stötte vi inte ihop ens på skolgården. Högstadiet pch gymnasiet fanns i olika byggnader och i skolan hängde Make hela tiden efter mig. Kanske höll sig Jusa på avstånd. Och inte fattade jag heller att tänka på honom desto mera.
Alldeles i början av sommaren jobbade jag som springflicka på fabrikens kontor. Då såg jag Jusa susa förbi över åkern många gånger. Man kände igen honom på långt håll: han stod alltid när han cycklade.
När Jusa cycklade förbi fabriken tittade han upp mot kontorets fönster fast han nog inte kunde veta att jag jobbade här. En gång när alla andra på kontoret var någon annanstans överraskade jag mig själv, öppnade fönstret, lutade mig ut ända till midjan och ropade och vinkade åt Jusa.
Följande dag dök han upp vid dörren till kontoret med en bukett blåklint. Det var lite pinsamt och jag tog fort med mig honom till kafferummet.
Jusa uppfattade situationen och sade att han bara hade tittat in för att se hur det såg ut på det ställe där han alltid hade velat bo. Jag fråkade om jag hade gjort honom besviken när det visade sig att det var ett tråkigt kontor. Inte du, svarade Jusa och gick därifrån med ett leende.
På kafferesten blev jag retad för blommorna. Jag föklarade att Jusa var min vänpojke, men det var ingen som förstod det.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

153

Språk

Muu tekijä

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Förlag

Språk