Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Byn

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Erik Andréns nya roman, välbekant från den stora TV-dramatiseringen Landet vi ärvde, förflyttar oss till fyrtiotalets Österbotten. Den handlar om stugornas folk som efter att ha genomlevt två bittra krig kommer tillbaka till hembygden för att leva vidare. Men här möts de av en blygrå vardag, ransonering, arbetslöshet, och många tvingas emigrera till Sverige på jakt efter arbete i skogar, gruvor och järnverk. Det blir de ständiga flyttningarnas tid, från den ena vindskupan mer förfallen än den andra.
Ändå blommar gemenskapen i gårdsfönstren, det envisa hoppet om ett annat slags liv.

Byn är en stor arbetarroman. Andrén visar här att han står för en bred episk linje som inte har många företrädare i finlandssvensk litteratur.

(baksidestext)
Huvudpersoner
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Tidpunkt för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
När ljusen i byn tändes den morgonen, visste alla, att det var något särskilt med dagen. Kriget, den långa mardrömmen, var slut och lättnaden stor.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Namn
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
224
Språk