Läslov 2022 – lästips för vuxna

Bokhylla

10 böcker

29.9.2022
|Alla bokhyllor

Höstlov är lika med läslov! Här kommer Boksampos lästips för höstlovet!

Lena Andersson: Koryféerna (Bokförlaget Polaris)
Journalisten Roger Lilja får i uppdrag att skriva en minnesartikel om ett ouppklarat ministermord. Vem mördade försteministern Carl Stjärne? Och varför? Augustpristagarens konspirationsroman om Palmemordet, det socialdemokratiska folkhemmet och makten.

Louise Candlish: Inkräktarna (Piratförlaget, översättning: Maria Store)
Grannsämjan sätts på prov när det välbärgade och idylliska bostadsområdet Lowland Gardens i södra London får nya invånare. En psykologisk thriller om fördomar, klasskillnader – och grannar.

Audre Lorde: Våra döda bakom oss (Ellerström, översättning Athena Farrokhzad)
Äntligen i svensk översättning! Dikter av den afro-amerikanska människorättsaktivisten och feministen Audre Lorde från 1986.

Maria Maunsbach: Lucky Lada och jag (Natur och Kultur)
Författaren Freja Morgenstjerne – trettio, barnfri, singel – reser till barndomens Höör, Skåne för att fira jul. "Maria Maunsbach är så rolig att jag pendlar mellan att skrocka och asflabba," skriver Aftonbladets recensent om den här feelgood-romanen.

Sosuke Natsukawa: Katten som räddade böcker (Nona, översättning: Anna Aronsson och Emma Leonard)
En tonårig pojke och en talande katt ger sig ut på ett uppdrag för att rädda oälskade böcker. En liten men magisk berättelse om litteraturens kraft.

Samanta Schweblin: Kentukis (Tranan, översättning: Hanna Nordenhök)
En dystopi om en värld, i en mycket nära framtid, där människor ständigt övervakas av kentukis, små hjulförsedda mjukisdjur med kameror installerade i ögonen. Boken var nominerad för det internationella Man Bookerpriset 2020.

Colm Tóibín: Magikern (Norstedts, översättning: Erik Andersson)
En storslagen fiktiv biografi om den hemlighetsfulle Nobelpristagaren Thomas Mann, av en av Irlands mest framstående författare.

Maria Turtschaninoff: Arvejord (Förlaget)
En episodroman och släkthistoria, med inslag av magisk realism, om en österbottnisk gård från 1600-talet till idag. Hur har vår relation till plats och natur, skog och mossa, förändrats under fyra århundraden?

Kjell och Mårten Westö: Åren (Schildts & Söderströms)
Författarbröderna Westö tar en promenad längs minnenas allé.

Alfonso Zapico: Balladen från norr (Palabra förlag, översättning: Elisabeth Helms och Manni Kössler)
En grafisk roman i fyra band om de människor som deltog i den stora gruvarbetarstrejken i Asturien, norra Spanien 1934. Upproret krossades av Francos trupper, och flera tusen dog, skadades och arresterades. Andra delen i serien.