De otroligt populära ungdomsdystopierna

Bokhylla

14 böcker

21.5.2015
|Alla bokhyllor

Vanliga teman inom ungdomslitteraturen och litteraturen för unga vuxna har länge varit ensamhet och utanförskap. De böcker som idag kanske tydligast tematiserar ensamheten i dess mest extrema form är de dystopiska ungdomsromanerna. En ensam hjälte kämpar mot den totalitära staten. Ungdomar som vågar tänka om och stå emot.

Under de senaste åren har ungdomsdystopier blivit otroligt populära, kanske i synnerhet tack vare filmatiseringarna av vissa trilogier såsom Hungerspelen och Divergent. Nedan finns några exempel på dystopitrilogier.

 

Hungerspelen (Suzanne Collins): Den första boken i succétrilogin. Katniss Everdeen ser ingen annan utväg än att frivilligt ta plats i årets mediahändelse: Hungerspelen. Varje år konstrueras en ny arena för spelen med enbart en vinnare och överlevare.

 

Matchad (Ally Condie): Den första boken i Matchad-trilogin. Matchad utspelar sig i en värld där den globala uppvärminingen tagit död på allt liv. I samhället är allt planerat in i minsta detalj. Samfundet bestämmer vad du ska jobba med, vad du ska äta, vem du ska älska och när du ska dö. Vad händer då om man som Cassie förälskar sig i en annan kille än den blivit matchad med?

 

I dödens labyrint (James Dashner): Är den första boken i trilogin The Maze runner.  Thomas vaknar upp i en hiss och minns ingenting. När hissdörrarna öppnas möter han ett gäng tonårskillar som också fått sina minnen raderade. De är alla inlåsta i ett område som omges av stenmurar. Det verkar som att den enda vägen ut går genom en enorm livsfarlig labyrint.

 

Delirium (Lauren Oliver): Den första boken i trilogin med samma namn. Regeringen bestämmer allt. Kärlek anses som ett brott, att älska är en sjukdom. När man fyller 18 får man genomgå en behandling som botar kärlek. Lena Haloway har alltid sett fram emot dagen då hon ska bli botad. Men med 95 dagar kvar till behandlingen händer det otänkbara…

 

Divergent (Veronica Roth): Beatrice Prior bor i Chicago, samhället som är uppdelat i fem falanger. En särskild dag ska alla som fyllt 16 välja vilken falang de ska tillhöra resten av sina liv: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla, eller De lärda. Beatrice bär på en stor hemlighet och gör ett val som överraskar alla, också henne själv.