Hur hittar jag intressanta ungdomsböcker i Boksampo?

Sidospår
4.1.2016

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Det fanns mycket information om ungdomslitteratur i Boksampo redan innan Sidospår skapades. I Boksampo hittar man uppgifter om svenskspråkig ungdomslitteratur på samma sätt som man hittar motsvarande uppgifter om vuxenlitteratur.

Alla ungdomsböcker i tjänsten är indexerade med termen ungdomslitteratur. Böcker för unga vuxna har dessutom ämnesordet böcker för unga vuxna. Då du använder någon av dessa termer i Boksampos och Sidospårs sökruta kan du begränsa din sökning till enbart ungdomsböcker (eller böcker för unga vuxna). Du kan dessutom ännu precisera din sökning med andra ämnesord, om du t.ex. vill hitta ungdomsböcker som handlar om familjer ur olika synvinklar på 1980-talet, så skriver du ungdomslitteratur familj 1980-talet i sökrutan.

I Boksampo och Sidospår fungerar en automatisk trunkering, vilket betyder att du inte behöver skriva ut hela sökordet. På det sättet får du flera och mångsidigare sökresultat. Då du t.ex. vill hitta så många ungdomsböcker som möjligt om skolan, skolgång, skolkamrater osv., så kan det löna sig att skriva ungdomslitteratur skol. Då får du som resultat alla ungdomsböcker som beskrivits med ord som börjar på skol-. I sökresultatet kommer de böcker först där de ord du skrivit i sökrutan använts flera gånger i beskrivningen av boken.

När du skriver i sökrutan: sidospår får du som sökresultat alla boktips som är skrivna om ungdomsböcker.

Förutom uppgifter om verk och författare innehåller webbplatsen bok- och lästips och bokpresentationer i form av bokhyllor och artiklar. Dem hittar du som länkar här:  Ungdomslitteratur