Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Janne Kubik

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Den vintriga natthimlen som en mörkblå ostkupa av genomskinlig kristall; den snedmynta månen som glaskulan där ovan, men onaturligt på sidan; stjärnorna som glittrande reflexpunkter av rymdens ljus - ett ljus långt borta från denna i vinternattens dunkel omhöljda jord. Kölden får kupan att gnistra, månen att vrida sin lidande mun allt snedare och stjärnorna att tyckas ännu avlägsnare, som hade de intet att göra med det hela.
Kupans cirkel markerar en horisont på jorden: en mörkblå ram kring ett parti grådaskigt vitt. Som ett barmhärtigt bårtäcke döljer snön markens efemära skräp och evigare materie i sina mjuka veck - stenar och klippskrevor, ett par genomisade bäckar, åkrar och naturliga ängar, buskar och några kortvuxna träd; de högre lyfter sina hjässor över täcket men vitnar på kuppen också de - de kala stammarna ryser och topparna blir isigt snöiga likt allt det övriga.
En död natur, ett landskap i dvala. Vindpusten leker en stund med ett fång snökristaller, kör dem framför sig och kastar överända - en vild jakt, en hetsig flykt några meter framåt tills den tynar av vid nästa hinder: gärdsgårdens puckelryggiga driva. Där dör den lika artificiellt som den börjat utan ett ljud.


Ur Elmer Diktonius: Janne Kubik (1932)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

191

Förlag

Språk

Illustratör

Undertitel

Ett träsnitt i ord

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

202

Förlag

Språk

Ingår i samlingsverket

Språk

Ingår i samlingsverket