Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Överstens chaufför

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Värnpliktige Peltola är chaufför hos en överste och får order att hämta honom från sommarnöjet någonstans vid Päijännes strand. Färden är lång och tröttsam, och när han äntligen i morgongryningen återvänder med översten till Helsingfors, är det bara för att genast bli kommenderad att göra samma resa om igen: denna gång skall han hämta överstens porfölj som blivit kvarglömd på landet.
Detta är den enkla ramen kring berättelsen, men handlingen blir rörlig genom de många glidningar i sidled som uppstår då intrycken strömmar på överstens chaufför genom vindrutan eller vid uppehållen på vägen och kopplas till de infall, minnen och vakendrömmar som passerar genom han hjärna.
I överstens chaufför driver Meri sin upplevelse av det slumpmässiga i tillvaron till sin spets. Sällan har hans drift med det mänskliga varit mer uppslupen, hans fantasi lefat sig dråpligare vägar och hans personliga egenart som mustig berättare kommit tydligare fram än i denna bok.
Veijo Meri har som ingen annan finsk författare i vår tid fått uppleva ett internationellt genombrott. Artur Lundkvist skriver i en översikt över hans produktion:
"Veijo Meri har blivit jämförd med den nya romanens företrädare i Frankrike. Men han står på egna ben, han känns friare och mindre systematisk än fransmännen. --- Det litterära mästerskapet visar sig i Meris snabba exakta synsätt, i hans övertoner och obesvärade rörlighet som aldrig gör honom till en berättandes tvångsarbetare."

(Baksidestext, Söderströms 1967)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Medan bilen tankade gick Peltola ned till porten för att se på gatutrafiken.
- Jag är så satans törstig, sade vaktsoldaten. Han hade stått vid porten bara tio minuter och var redan törstig. Han hade inte vågat dricka förran han skulle ställe sig på post, han var rädd att bli pissnödig.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

164

Språk

Utgivningstid

Sidantal

145

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket