Ishavets män

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Ishavsfiskarnas och sälfångarnas sträva och dramatiska liv skildras i denna bok med en kraftull berättarkonst som man hoppas att var och en som vill läsa om hav och äventyr skall få stifta bekantskap med. Ty "Ishavets män" är ett fynd med sina humörfriska historier om karlar och kvinnor som fostrats av vidderna och kargheten i norr, av sjön, isen och nordosten.
Det är folk som tar fångstresornas faror som något självklart och är vana att slåss för brödet mot en snål natur. Alla har de någongång seglat för livet i storm eller skruvis, gått vilse i smygande tjocka, skjutit säl, harpunerat valross och jagat isbjörn som en del av sitt dagliga arbete. Att lära känna personligheter som ishavsskepparen Herman Paana, kustlappen Illep eller fångstkarlen Tuomas Herttua en upplevelse.
K. M. Wallenius, den finske Lapplandsgeneralen, har en mansålders erfarenhet av livet i Lappland och Finnmarken. Han har vaskat guld och fiskat pärlor, legat på fiske och fångst i Barents hav, vid Spetsbergen och Kolahalvön och delat vått och torrt med karlar av det slag han här har rest ett ståtligt äreminne över. I sin bok om Ishavets män avslöjar han sig som en lysande berättare, lika förtrogen med ödemarkens hemligheter som med de långa fångstfärdernas mödor.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

354

Språk

Illustratör

Utgivningstid

Sidantal

224

Förlag

Språk

Översättare