Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Arvingen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En dag har ett blad inte blivit vänt i almanackan på industrichefens skrivbord. En liten spricka har dykt upp i den glatta muren, i det tvångsmässigt perfekta mönstret som är nutidens rutinliv.

Följderna blir oberäkneliga. Direktören är en man på väg in i ålderdomen. Han håller på att lösgöra sig från livet. Han märker med ens att han också kan lösgöra sin omgivning från dess stelnade tillvaro.

En nyck är allt som behövs, en irrationell sympati som inte passar in i miljömönstret. Hans efterföljare och arvinge skall ändra spelets regler.

Om Pentti Holappas föregående bok "Lyckor" skrev Göran Schildt att den "ugör ett ovanligt friskt och lyckat bidrag till försöken att förnya romanen som konstform". Holappa är en författare med fransk skolning. Hans exakta inringning av livssituationer och deras hemliga eller öppna motiv är roande och spännande att följa.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

215

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

149

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

242

Förlag

Språk

Ingår i samlingsverket