Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Våldsam skörd

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Bland nobelpristagaren John Steinbecks böcker anses denna dramatiskt laddade strejkroman, som nu för första gången föreligger på svenska, höra till de allra bästa i sin genre.
Huvudpersonen Mac är ung arbetaragitator, som får som sin fösta uppgift att organisera en strejk bland de hänsynslöst utsugna säsongarbetare vid fruktplantagerna i Kalifornien. Han är en osjälvisk och målmedveten organisatör, men känslomässigt opersonlig och beredd till vilka handlingar som helst för sakens skull. Detta får tvivelaktiga och inhumana följder – bl.a. offras av taktiska skäl några strejkandes liv för att skaffa strejkrörelsen martyrer och skärpa klassmotsättningarna. Händelserna kulminerar i att strejkledaren blir skjuten av ett halvfascistiskt medborgargarde.
Våldsam skörd är en mycket spännande berättelse i effektfullt hårdför stil. Varken förr eller senare lär en strejk ha skildrats så åskådligt och så initierat. Steinbeck ger en skildring av de strejkande – både som massa och som individer – som gör ett djupt intryck genom sin objektivitet och klarsyn.

(Baksidestext, Bonniers Folkbibliotek 1965)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

310

Språk

Översättare