Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sent i november

Videor

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sent i november skiljer sig från de övriga muminböckerna i och med att den inte handlar om muminfamiljen (vi bara anar deras existens). Boken har ett lugnt filosofiskt tempo. Höststämningen är kännbar när Snusmumriken vaknar upp i sitt tält för att dricka sitt morgonkaffe.

”I den långa obestämda dagningen medan novembernatten gick över i morgon kom dimman in från havet. Den rullade uppför bergen och gled ner i dalarna på andra sidan och fyllde dem till randen. Snusmumriken hade ställt sig in på att vakna tidigt för att få ha några timmar för sig själv. Hans eld hade för länge sedan brunnit ner men han frös inte. Han kunde den enkla men sällsynta konsten att behålla sin egen värme, han samlade den omkring sig och låg mycket stilla och aktade sig noga för att drömma.
Dimman hade med sig en fullständig tystnad, dalen var orörlig.”

Efter att ha skrivit boken insåg Tove Jansson att hon inte längre skrev barnböcker och Sent i november blev hennes sista muminbok.

(Ord i tiden)

- - -


Hösten har kommit till Mumindalen. Det regnar och ruskar och sommaren känns väldigt långt borta.Ingen i muminfamiljen verkar vara hemma men muminhuset står inte obebott. In flyttar Filifjonkan, Hemulen, Mymlan, Onkelskrutt och den lilla homsan Toft. De försöker leva med varandra bäst de kan. Långt borta kommer också Snusmumriken vandrande för att leta efter något viktigt som han tappat i dalen. Tillsammans söker de värme och lugn i höstmörkret. Medan stormarna yr och den första snön faller försöker de närma sig varandra i sina olikheter.

Sent i november (1970) är den nionde och sista boken om Mumintrollen. Den utspelar sig parallellt med Pappan och havet.

- - -

Ny uppl. Muminfamiljen verkar inte vara hemma. I deras tomma hus samlas Filifjonkan, Hemulen och några till. Så kommer Snusmumriken för att leta efter något viktigt som han tappat.

- - -

Det är höst i Mumindalen. Muminfamiljen tycks inte vara hemma. De som samlas i det tomma muminhuset får försöka bo och leva med varandra bäst de kan. Det är Filifjonkan och Hemulen, Mymlan, Onkelskruttet och den lilla homsan Toft. Långt bortifrån kommer Snusmumriken vandrande tillbaka till dalen där han tappat något viktigt.

- - -

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

En tidig morgon i Mumindalen vaknade Snusmumriken i sitt tält och kände att det var höst och uppbrott i luften.

Ett uppbrott kommer som ett språng! Med ens är allting förändrat och den som ska resa är rädd om varenda minut, han drar upp tältpinnarna och släcker glöden snabbt, innan han blir hindrad och utfrågad, han springer medan han kränger ryggsäcken på sig och är äntligen på väg, plötsligt lugn som ett vandrande träd med varje blad i fullständig vila. Tältplatsen är en tom rektangel av vitnat gräs. Och senare på morgonen vaknar vännerna och säger: Han har gett sig av, det blir höst.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

170

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

172

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

161

Förlag

Språk

Utgivningstid

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

160

Förlag

Språk

Ingår i samlingsverket

Litterära videoklipp

Kod till Svenska Yles Arkivet