Den här dikten vill jag dela med dig!

Bokhylla

14 böcker

16.3.2018
|Alla bokhyllor
Gästerna på Vasa LittFest presenterar sina favoriter.
 
Favoritdikt: ”Om kattnamn” av T. S. Eliot, ur De knepiga katternas bok.
 
Favoritdikt: ”Jag önskar ett kort liv” av Leif Färding, ur Med ansiktet i vinden möter jag världen.
Motivering: ”Vaasalainen Leif Färding on romantikko, jonka runoissa on vilpitöntä mystiikkaa ja traagisuutta. Sellaista runoutta tai yleensäkään kirjallisuutta ei kauheasti enää julkaista, mistä johtuen Färdingin runot tuntuvat kummallisella tavalla tuoreilta.”
 
Favoritdikt: ”Oli poika Gabriel nimeltään, / luki kauhukirjoja yhtenään” av Juha-Pekka Koskinen, ur Kauhea Gabriel Hullo.
 
Gäst: Marika Helovuo
Favoritdikt: ”Nukkumaan käydessä ajattelen” av Eeva Kilpi, ur Perhonen ylittää tien.
Motivering: ”Maailman käydessä yhä armottomammaksi, armollisuus tulee yhä tarpeellisemmaksi ja myös itseään voi taputtaa joskus lempeästi olalle.”
 
Favoritdikt: ”Björkplantan / ludet löv / stort för vinden / snubblande / uppochned.” Av Tuomas Anhava, ur Dikter.
Motivering: ”Lyhyet, aforisminomaiset runot ovat minulle hyvin rakkaita. Tuomas Anhava onkin kirjoittanut ja kääntänyt lukuisia edellä mainitun kaltaisia runoja, jotka ovat vaikuttaneet myös omaan kirjoittamiseeni. Kaksi viimeisintä kokoelmaani sisältääkin paljon haikumaisia runoja ja yhdessä tuoreimman kokoelmani runossa on jopa viittaus tähän valioyksilöön.”
 
Gäst: Juha Hurme
Favoritdikt: ”Fot mot jord” av Elmer Diktonius, ur Stark men mörk.
Motivering: ”Den perfekta dikten.”
 
Favoritdikt: ”Evigt lever jag” av Elmer Diktonius, ur Min dikt.
Motivering: ”Livskänslan i denna! Öppenheten, extasen, att ord kan spraka på detta sätt! Man är ung! Må man aldrig glömma hur det känns!”
 
Gäst: Melinda Lönnberg
Favoritdikt: ”Vierge moderne” av Edith Södergran, ur Dikter.
Motivering: ”Känslan. Frihet. Den kvinnliga sidan av sidor som annars ofta fylls ut av de som styrt historien. En röst som talar med passion, eld och lågor och nästan desperation gäckar i alla or, alla mellanslag, alla radbyten. Kvinnokampen. Historien. Och multidimensionella meningar i meningarna. Denna Södergrans dikt klingar i min själ och driver framåt.”
 
Favoritdikt: ”Te ette kestäneet katsella kun sisarukseni vietiin” av Aura Nurmi, ur Villieläimiä.
Motivering: ”Aura Nurmen esikoiskokoelman vahva oma ääni, vimmaisuus ja pelottomuus tekivät vaikutuksen vuosi sitten ja tuntuivat houkuttelevan minuakin taas runojen kirjoittamista kohti. Tällaiset toisten tekstien antamat sysäykset ovat elintärkeitä, ilman runojen lukemista runojen kirjoittaminen köyhtyy ja uhkaa pysähtyä.”
 
Favoritdikt: ”Mikä meidät sitoo ja tappaa?” av Risto Ahti, ur Lentäviä kukkia.
Motivering: ”Runoilijan puhumaa iloa ja viisautta meille, jotka olemme unohtaneet oleellisen.”
 
Favoritdikt: Hemulens dikt av Tove Jansson, ur Sent i november.
 
Gäst: Touko Siltala
Favoritdikt: ”Nykter gör man alla möjliga dumheter” av Paavo Haavikko, ur Dikter.
 
Gäst: Kati Tervo
Favoritdikt: ”Olipa kerran ryövärintyttäret ja sinivuokot” av Sirpa Kyyrönen, ur Ilmajuuret.
Motivering: ”Tulkitsee luonnon ja ihmisen suhdetta herättelevästi. Merenpaisumustarinat ja vanhemmuus. Kuvaa osuvasti ristiriitaista tunteikkoa, missä ihmisinä elämme. Lohduttaa, vaikka seistään tuhon partaalla: lapsen nauru ja metsä.”
 
Favoritdikt: ”Elämä pikatoimituksena” av Wislawa Szymborska, ur Ihmisiä sillalla.
Motivering: ”Pidän Wislawa Szymborskan runon hellästä ironiasta: jokainen meistä heitetään elämän näyttämölle valmistelematta. Hektisessä kilpailuyhteiskunnassa on virkistävää ja voimauttavaa lukea runo, joka kehottaa lukijaa katsomaan itseään ja elämän kanssanäyttelijöitä myötätuntoisesti, lempeää huumoria unohtamatta.”