Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Huset där det dracks

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Berättelsen om en man som bär på ångestfyllda minnen av sin hustru och det förflutna, och dränker denna ångest i brännvin. Hans dotter har som liten skilts från dem då hon flyttade till Belgien från Ryssland, medan mannen och hans hustru senare flydde till Finland. Som sjuttonåring kommer dottern till fadern, och lever ett torftigt liv tillsammans med honom, tills hon möter kärleken. Fadern står inte ut med sin ångest längre, börjar ånyo dricka, och står slutligen inte ut med sig själv och sina känslor.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Originalspråk

Textutdrag

Där inne i kyrkan står en man mittemot en kvinna. Hon ser upp på hans väldiga gestalt och det darrar inom henne av ångest. Brudslöjan är tung, tung, tung-.
Långsamt växer kärleken. Men där inne i hennes kropp sväller ett frö, trycker på hennes mellangärde, gör kroppen tung och benen svaga. Låt det dö - gode Gud, låt det dö! - ty det är inte den store mannens barn. Det är en annans, det är en hastig förvirrad stunds frukt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

176

Språk