Läslov 2021 – lästips för vuxna

Bokhylla

12 böcker

24.9.2021
|Alla bokhyllor
Höstlov är lika med läslov! Boksampo presenterar tolv intressanta resmål i böckernas värld.
 

Besźel och Ul Qoma, någonstans i utkanten av Europa

Den förfallna Besźel och den mer välbärgade Ul Qoma är tvillingstäder någonstans i utkanten av Europa. De ligger på exakt samma plats – men har varsitt språk, varsin kultur, och det är förbjudet att se invånarna i den andra staden. Hit reser den garvade inspektör Tyador Burlú för att utreda ett mord som till en början ser ut som ett rutinfall. Men spåren leder snart till en märklig och våldsam värld fylld av konspirationer och politiska motsättningar…
Staden & staden av China Mieville (Doppelgänger, översatt av Fredrik Malmquist)
 

Cornwall, England

Välkommen till fyren på den otillgängliga Maiden Rock utanför Cornwalls kust! Härifrån försvann tre fyrvaktare spårlöst år 1972. Nu, tjugo år senare, börjar en nyfiken författare nysta i det dystra mysteriet...
Fyrvaktarna av Emma Stonex (ETTA, översatt av Jens Hjälte och Niklas Darke)
 

Crosby, Maine, USA

Hälsa på hos Olive Kitteridge i Maine. Den pensionerade matteläraren är här igen och fortsätter att iaktta de andra invånarna i den lilla staden på sitt egensinniga, kärva men empatiska sätt.
Olive, igen av Elizabeth Strout (Forum, översättare Hansson, Helena)
 

Glasgow, Skottland

Möt den unga Hugh 'Shuggie' Bain som växer upp med sin glamorösa men alkoholiserade mamma i 1980-talets tröstlösa Glasgow. En berättelse om fattigdom, brustna drömmar och en villkorslös kärlek.
Shuggie Bain av Douglas Stuart (Bonnier, översatt av Eva Åsefeldt)
 

Helsingfors, Finland

År 1912. Fyra självständiga och frihetslängtande yrkeskvinnor klär sig till män för att kunna gå ut och festa i ett Helsingfors där kvinnor inte får röra sig utomhus under olämpliga tider.
Galanterna av Mia Franck (Förlaget M)
 

Manuae, Cooköarna

Res i Thor Heyerdahls fotspår! Delta i en expedition med författaren Erlend Loe och hans kompisar! De reser till en öde söderhavsö för att bevisa sin storslagna teori: att urbefolkningen i Sydamerika tog sig till polynesiska öarna på skridskorEn hejdlöst rolig roman om en generation norrmän som är helt annorlunda än de tidigare, de som skapade myter och män.
Expedition L av Erlend Loe (Alfabeta, översatt av Lotta Eklund)
 

Moskva, Ryssland

En attachéväska har kommit på avvägar i Moskvas undre värld. En väska som är full av sedlar – en muta som tjetjenska gangsters har skickat med bud till en politiker i Moskva. Nu vandrar väskan från ägare till ägare: från fixare till småförbrytare, från gästarbetare till korrupta snutar, från ambulansförare till mobiltelefonförsäljare, från hallickar till knarklangare...
Moskva, jag älskar dig inte av Sergej Minajev (2244, översatt av Johanna Lindbladh)
 

Nya Zeeland

Res till guldrushens Nya Zeeland! Walter Moody anländer till kuststaden Hokitika en stormig natt år 1866 och blir genast inblandad i en serie olösta brott – och dras snabbt in i ett äventyr som är lika komplext och gåtfullt som stjärnhimlen.
Himlakroppar av Eleanor Catton (Bromberg, översatt av Ulla Danielsson)
 

Sibirien

Ge dig ut på en upptäcktsfärd! Åk släde tvärs genom det sibiriska islandskapet med den tyska vetenskapsmannen och äventyraren Fritz Dörries (1852–1953). Upplev en försvunnen värld och en tid då det fortfarande fanns vita fläckar på kartan.
Mannen som älskade Sibirien av Roy Jacobsen och Anneliese Pitz (Norstedt, översatt av Staffan Söderblom)
 

Trachimbrod, Ukraina

Följ med på en bilresa genom Ukraina! Författaren Jonathan Safran Foer är i Östeuropa för att försöka hitta byn Trachimbrod och den kvinna som räddade hans morfar från nazisterna. Med på sin roadtrip har han en skruttig bil, en halvblind chaufför, en hund, och ukrainaren Alex som återger resan på en oefterhärmligt bruten engelska (som han lärt sig med hjälp av en föråldrad synonymordbok).
Allt är upplyst av Jonathan Safran Foer (Norstedt, översatt av Hans-Jacob Nilsson)
 

Troja

Bevittna det blodiga trojanska kriget ur kvinnornas synvinkel.
Flickornas tystnad av Pat Barker (Bonnier, översatt av Eva Johansson)
 

Ödmården, norra Uppland, det land som en gång var Sverige

Besök framtidens Sverige! Civilisationen har rasat, kustlandet är dränkt av det stigande havet, och världen är nerfruset av klimatförändringarna. Men i de gamla gruvhålen och de dunkla skogarna i Ödmården bor ännu en liten eländig grupp människor kvar. En dag dimper en grönskimrande maskin ner från himlen i deras kylslagna träsk! Romanens berättare, en arkivarie med begränsade skrivförmågor, gör sitt bästa för att skildra det som sker. En hysteriskt rolig dystopi.
Ödmården av Nils Håkanson (Bonnier)