Tipset

Gruppen

Gruppen

Hur långt är vi beredda att gå för att bli omtyckta och accepterade, för att få vara med i en grupp? 20-åriga Hanna känner sig ensam och vilsen i Madrid, och när hon träffar en grupp unga, rika och vackra överklassvenskar vill hon mer än allt annat bli en i gänget och passa in. Men den glamorösa livsstilen kommer med ett pris, och bakom den perfekta fasaden döljer sig mörka hemligheter. Gruppen (2023) av Sigge Eklund är en psykologisk roman som för tankarna till Den hemliga historien, The talented mr. Ripley och Den store Gatsby. – Sigge Eklund är född den 21 april 1974. Han debuterade med den självbiografiska romanen Synantrop år 1999. Han är också känd från podradioprogrammet ”Alex och Sigge” som han gör tillsammans med Alex Schulman.

Passera

Passera

Nella Larsen föddes den 13 april 1891 i Chicago. Hennes mamma kom från Danmark, och pappan var av afrikanskt ursprung. Larsen anses i dag som Harlemrenässansens främsta företrädare, och hennes roman Passera från 1929 har blivit en amerikansk klassiker. Barndomsvännerna Claire och Irene har båda afrikansk härstamning men mycket ljus hud. De två kvinnorna har inte setts på över tio år, och under tiden har deras liv tagit helt skilda riktningar: Irene lever som en svart kvinna i Harlem, medan Clare har valt att passera som vit. Vad händer när kvinnorna en dag träffas av en slump på en hotellterrass i Chicago? Passera är en stark, effektiv och elegant roman om ras och identitet i segregationens USA, minst lika aktuell i dag som när den utkom för nästan hundra år sedan. Boken filmatiserades 2021.

Världen är min

Världen är min

Edith Södergran är en av Finlands främsta och mest älskade diktare, men hon var också en ivrig och skicklig amatörfotograf. Boken Världen är min (2023) innehåller både dikter och fotografier av Södergran. Välkommen på en underbar tidsresa i Ediths värld! – Edith Södergran föddes den 4 april 1892.

Petra Pettersens perfekta påsk

Petra Pettersens perfekta påsk

Petra Pettersens perfekta påsk är en härlig feelgood-roman med humor, värme och vårstämning. Boken utspelar sig på ön Hvasser i Oslofjorden där den nyblivna galleriägaren Petra har fullt upp inför påsken: en ny konstutställning, växthus, påskäggsjakt, långfredagsbad, barnbarn, kärlek… Boken innehåller dessutom ett recept på Petras underbara påskvåfflor! Författaren Lene Lauritsen Kjølner har skrivit flera mysdeckare och feelgood-böcker och är väldigt populär i sitt hemland Norge. Nu finns två av Petra Pettersen-böckerna även i svensk översättning. Ha en perfekt påsk!

Ett spöke i strupen

Ett spöke i strupen

Lá fhéile Pádraig sona dhuit! Fira St Patrick’s day och Irlands nationaldag genom att läsa en bok av en irländsk författare! Ett spöke i strupen av Doireann Ní Ghríofa är en flerfaldigt prisbelönt självbiografisk essäroman om Ní Ghríofas långavariga fascination för det gamla iriska dikteposet "Caoineadh Airt Uí Laoghaire" som hon har översatt till engelska. Varför finns det nästan ingen information att hitta om Eibhlín Dubh Ní Chonaill, kvinnan som skrev dikten i slutet av 1700-talet? Hur såg kvinnors liv ut i Irland för 250 år sedan? Hur är det att vara en kvinnlig poet i dagens Irland? Ett spöke i strupen är en lyrisk och stark bok om kvinnoröster, skapande och lyrik.

Döda kvinnor förlåter inte

Döda kvinnor förlåter inte

I dag den 8 mars firar vi den internationella kvinnodagen. Ännu vid förra sekelskiftet saknade kvinnor i Norden många av de rättigheter som vi tar för givna i dag, och det är till denna dramatiska tidsperiod då kvinnorörelsen höll på att växa fram som Katarina Wennstam har förlagt sin nya roman Döda kvinnor förlåter inte. Boken är en historisk deckare som utspelar sig i 1890-talets Stockholm. En ung tjänsteflicka hittas död i kvarteret Mullvaden på Södermalm, men polisen lägger ner utredningen eftersom flickan ser ut att ha dött som följd av en illegal abort. Men kvinnorna i kvarteret misstänker att det inte är hela sanningen – och börjar nysta i fallet… Döda kvinnor förlåter inte ger en fascinerande bild av kvinnors liv och villkor i vårt samhälle i slutet av 1800-talet.

Osynlig man

Osynlig man

Osynlig man av Ralph Ellison är en amerikansk klassiker och en milstolpe inom USA:s svarta litteratur. Det är en berättelse om en ung svart mans väg från sydstaterna till Harlem, New York under 1930- och 1940-talen, och hans jakt efter sin identitet som en svart man i ett samhälle som präglas av rasdiskriminering och segregation. Osynlig man kom ut 1952, just före Rosa Parks, bussbojkotten i Montgomery och den amerikanska medborgarrättsrörelsens framväxt. – Ralph Ellison föddes den 1 mars 1914 i Oklahoma.

På stället flyg

På stället flyg

Efter flera hundra år under danskt, svenskt, tyskt och ryskt styre förklarade sig Estland självständig den 24 februari 1918. Men de följande årtiondena blev inte lätta. Det estniska frihetskriget bröt ut året därpå, och under andra världskriget ockuperades landet av både tyska och sovjetiska trupper. På 1940-talet blev landet en del av Sovjetunionen. Romanen På stället flyg av Jaan Kross (född 19.2.1920) utspelar sig under de här turbulenta årtiondena då Estland kämpade för sin självständighet. Berättelsen om estländaren Ullo Paerands levnadsöde växer till en fascinerande resa genom Estlands moderna historia.

Den nya Evas passion

Den nya Evas passion

”Den bok du håller i din hand är en het, en ilsken, överblommad, omöjligt komplext allegorisk bok, med många ingångar men ingen självklar utväg. Om den inte vore sammanhållen av en vrede lika stark som författarens intelligens skulle den falla sönder i ett löjligt lapptäcke av överspänd symbolism”. Så skriver författaren Torbjörn Elensky i förordet till romanen Den nya Evas passion av Angela Carter. Boken väckte stor uppståndelse när den kom ut 1977, men är i dag en kultförklarad queer- och feministklassiker: en smart, rolig, och oerhört provokativ berättelse om makt och kön. – Angela Carter är en av Storbritanniens stora efterkrigsförfattare. Hon dog den 16 februari 1992, bara 51 år gammal.

Dürers hare

Dürers hare

”När du läser dessa nyckelrader / transporteras ett osynligt virus / via näthinnan och synnerven / till ditt medvetande. Symptomet är / ett overklighetsflimmer du aldrig mer / kommer att bli kvitt.” Tollanderska priset tilldelades i år författaren Ralf Andtbacka. Diktsamlingen Dürers hare från 2022 är en av Andtbackas senaste böcker, och i Åbo Underrättelser beskrevs den som ”en tillvarons wunderkammer där tider, ting, tankar och trivia ur verklighetens vidunderliga vindlingar uppenbarar sig för läsaren.” Följ efter Dürers hare in i diktens underland!

Trollkarlen i Kreml

Trollkarlen i Kreml

“It is a riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma”, sade Winston Churchill en gång om Ryssland. Men speciellt i dagens värld är det viktigt att vi försöker förstå hur vår stora granne i öster fungerar. Romanen Trollkarlen i Kreml ger oss en underhållande men samtidigt skrämmande inblick i och analys om vad som pågår i maktens korridorer i Moskva och hur Putin blev den han är i dag. Bokens berättare och huvudperson Vadim Baranov har en verklig förebild i Vladislav Surkov som var Putins närmaste man från 1999 till 2020.

Tyst som muren

Tyst som muren

Isländska deckare fortsätter att fascinera läsare, och just nu är det Satu Rämös romaner om polisen Hildur Rúnarsdóttir som toppar listorna över mest utlånade böcker i Finland. Den isländska kriminalromanen fick sitt internationella genombrott i början av 2000-talet med deckaren Glasbruket av Arnaldur Indriðason. Sedan dess har Indriðason skrivit närmare trettio böcker och han har tilldelats flera litteraturpris, bland annat Glasnyckeln-priset för Nordens bästa kriminalroman. Den senaste av Indriðasons böcker som har kommit ut i svensk översättning heter Tyst som muren, den fjärde delen i serien om den pensionerade kriminalinspektören Konráð som utreder gamla ouppklarade mordfall. – Arnaldur Indriðason fyller år i dag den 28. januari.

Eventuellt uppsåt

Eventuellt uppsåt

Jan Guillou fyller 80 år i dag! Guillou debuterade som författare redan på 1970-talet och är idag kanske mest känd för romanserien Det stora århundradet och för böckerna om den hemliga agenten Carl Hamilton. Hamilton har huvudrollen också i Guillous senaste bok Eventuellt uppsåt som kom ut ifjol. Hamilton har nu gått i pension, men bekämpar ändå organiserad brottslighet tillsammans med en gammal vän, Erik Ponti. Eventuellt uppsåt är en blandning av thriller och dagbok – ”oemotståndligt fräckt, spirituellt sardoniskt och förbannat underhållande”, skriver Aftonbladet i sin recension.

Vasa – rebellen

Vasa – rebellen

Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung år 1523, och kröntes i Uppsala domkyrka fem år senare, den 12 januari 1528. Vasa – rebellen av Gustaf Skördeman är en roman om hur den unga adelsmannen Gustav Eriksson blev kung Gustav Vasa. En spännande berättelse med maktkamp, intriger och skandaler som levandegör en turbulent period i Sveriges historia.

En enda sommar

En enda sommar

Mitt i vinterns kyla är det skönt att för en stund drömma sig bort till sommarens värme. En enda sommar av Joakim Hedin är en härlig feelgoodroman om Mona-Lisa som helt oväntat ärver en campingplats i Dalarna. Hon flyttar upp till det lilla samhället Orsa för att driva campingen över sommaren – och det blir ett stort äventyr för henne och en ny början.

Jernbanan 1

Jernbanan 1

Sara Lidman föddes 30.12.1923. Hon är en av 1900-talets stora svenska författare, och nu firas hennes 100-årsjubileum. Lidman debuterade 1953 med generationsromanen Tjärdalen. Allt som allt skrev hon över tio romaner och var dessutom en stark debattör och opinionsbildare. Hennes storverk Jernbanesviten kom ut mellan 1977 och 1985. Det är ett epos som följer en västerbottnisk släkt i tre generationer, från 1870-talet till 1920-talet, då den moderna tiden kom till Norrland. En recensent beskriver Jernbanan som ”en lång gobeläng i sprakande färger, med mängder av figurer”. En oförglömlig läsupplevelse. – Den första delen i den samlade utgåvan från 2022 innehåller de tre första romanerna i serien.

50 mil till jul

50 mil till jul

Årets julromaner tar oss från New York till skotska högländerna och från Dalarna till Paris. Vi får vara med om väldigt olika jular. Vi får besöka en liten bokhandel och en avlägsen isländsk by. Det blir bilresor och inställda flyg; familjehemligheter och äktenskapskriser. Men också nya möjligheter och gamla vänner, romantik, drömmar och gemenskap. Hur du än firar så önskar vi dig en riktigt god jul och många böcker i julklapp.

Skuggorna ruva

Skuggorna ruva

En lucia försvinner spårlöst i Jämtland. Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra medlemmarna i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp skickas till den lilla byn Svartviken nära den norska gränsen för att lösa fallet. Vad var det som hände i Svartviken elva nätter före jul? Vilka mörka hemligheter ruvar byborna på? Ha en spännande luciadag!

Nya mysdeckare med jultema

Nya mysdeckare med jultema

Mord tar inte jullov. Det får amatördetektiverna drottning Elizabeth II och Ester Karlsson erfara. Drottningens julfirande avbryts av en hand som hittas på en strand nära Sandringham House. Ester blir i sin tur inblandad i utredningen av mordet på en av medlemmarna i damkören Herrens Bönor. Hur ska det bli med julen i Lund och Norfolk när en mördare går lös? Arnes julhelvete av Christina Olséni och Micke Hansen och Ett majestätiskt mord av S. J. Bennett är två underbara nya mysdeckare med jultema. Läs även de andra delarna i deckarserierna!

Pages