Tipset

Breven från E

Breven från E

Nästa sommar är det hundra år sedan Åland blev självstyrt! Var med och fira jubileumsåret Åland 100 – läs en bok av en åländsk författare! Som åländsk sommarläsning rekommenderar Boksampo den härliga feelgood-romanen Breven från E av Pernilla Lindroos. "I Breven från E får vi möta tre helt olika kvinnor vars liv flätas samman via den gemensamma och nu bortgångna väninnan Ellen. I varsitt brev från Ellen får de olika uppdrag att utföra […] Under läsningens gång flyter hemligheter och sorger upp till ytan, något som sedan förenar de tre kvinnorna på ett djupare plan. Det här är en varm, romantisk och välskriven roman med ett större djup än man till förstone kanske tror. Karaktärerna är trovärdiga och handlingen spännande. En bok att sluka och njuta av", skrev BTJ om boken i sin recension.

Aftonen och morgonen

Aftonen och morgonen

Kommer du ihåg romanen Svärdet och spiran? Den över tusensidiga bestsellern om ett medeltida katedralbygge i 1100-talets krigshärjade England? Nu har romanen fått en prequel! Boken Aftonen och morgonen kom ut ifjol och den utspelar sig på 900-talet, under den mörka medeltiden. Nu får vi veta vad som hände i byn Kingsbridge innan katedralen byggdes! – Ken Follett, författaren till Katedralserien, fyller år i dag!

Jag, Jan Lööf

Jag, Jan Lööf

"Det var en gång en man i en randig kostym som la ett äpple i fönstret för att det skulle mogna i solen..." Många av oss har läst Sagan om det röda äpplet som barn. Men visste du att Jan Lööf – mannen bakom den ljuvliga barnboken – även är serietecknare, översättare, filmskapare, skådespelare och jazzmusiker? Läs om den underbara Jan Lööf, hans värld och mångsidiga konstnärskap i boken Jag, Jan Lööf. – Jan Lööf är född den 30 maj 1940.

Den skandalösa biljetten

Den skandalösa biljetten

Följ med in i Sherlock Holmes sinnespalats! Den skandalösa biljetten är ett seriealbum som med hjälp av fascinerande och oerhört detaljerade teckningar visar hur det ser ut i den store detektivens knivskarpa hjärna när han utreder ett fall: resonerar och sorterar bland potentiella ledtrådar. Det här är den första volymen i en Sherlock Holmes-serie i två delar, av de franska serieskaparna Cyril Liéron och Benoît Dahan. – Sir Arthur Conan Doyle föddes den 22 maj 1859.

Norrtullsligan

Norrtullsligan

Pegg, 25 år, har just flyttat till en storstad och börjat jobba på ett kontor. Hon delar lägenhet med tre andra unga kvinnor och skriver dagbok där hon med sarkastisk humor berättar om de fyra vännernas vardag: arbete, förälskelser och drömmar… Nej, det här är inte en ny chick lit-roman utan Elin Wägners debutroman Norrtullsligan från 1908, en svensk klassiker som trots sin ålder känns väldigt modern och aktuell. Mycket har förändrats sedan förra sekelskiftet men många av de problem som norrtullsflickorna kämpar med väcker diskussion än idag. – Elin Wägner föddes den 16 maj 1882.

Mamma i soffa

Mamma i soffa

9.5 firar vi mamma med blommor och tårta! Men vad händer om en mamma börjar bete sig konstigt? I Jerker Virdborgs Mamma i soffa urartar en familjs besök på ett möbelvaruhus när mamman, 71 år, sätter sig i en grön stoppad soffa och vägrar flytta på sig. De vuxna barnen står handfallna. Varför envisas mamman med att sitta kvar i soffan? Vem är hon egentligen? En absurd men kusligt fascinerande berättelse om en mamma och hennes barn.

Civilisationer

Civilisationer

Tänk om! Vad kunde ha hänt? Kontrafaktisk historia är en litterär genre som är baserad på att historien kunde ha tagit en annan vändning än vad den faktiskt gjorde. Laurent Binets prisbelönta roman Civilisationer leker med tanken att européernas försök att kolonisera Amerika misslyckas. Hur skulle världen se ut i dag om inkaindianerna i stället hade seglat österut och tagit makten i Europa? – Charmigt, roligt och perspektivvidgande.

Granitmannen

Granitmannen

Mikael Lybeck-priset går i år till författaren Sirpa Kähkönen med motiveringen: ”Genom sitt genuina intresse och sin entusiasm verkar [Sirpa Kähkönen] som en sann brobyggare mellan den finska litteraturen och den svenska litteraturen i Finland och Sverige.” Priset utdelas av Finlands svenska författareförening. – Två av Kähkönens böcker har också kommit ut i svensk översättning. Granitmannen från 2017 är en fängslande historisk roman om det öde unga idealistiska finländare mötte i Stalins Sovjetunionen. Boken nominerades både till Finlandiapriset och Nordiska rådets pris.

I hjärtat av Ådala

I hjärtat av Ådala

Kliar det redan i dina grönfingrar? Medan du väntar på att våren ska komma i gång på riktigt läs en feelgoodroman som utspelar sig på en kolonilott! I hjärtat av Ådala är en varm och genomcharmig historia om trettiofemåriga Anna som köper en odlingslott på ett idylliskt koloniområde i Linköping. Blommor och grönsaker; sorg och hemligheter; men även oväntad vänskap och nya möjligheter.

Vem fruktar döden

Vem fruktar döden

En fantasybok för dig som är trött på tolkienkopior! Kan en utstött flicka med fel hudfärg rädda sitt folk från folkmord i en värld där krig och våldtäkter är vardag?Vem fruktar döden utspelar sig i ett postapokalyptiskt Sudan och har en stark kvinnlig huvudperson. Boken blandar science fiction, fantasy och afrikansk folktro, och tar upp sådana viktiga teman som feminism och rasism. En viktig och tankeväckande framtidsvision. – Den mångfaldigt prisbelönade nigeriansk-amerikanska författaren Nnedi Okorafor är född den 8 april 1974.

Tjugosju sekundmeter, snö

Tjugosju sekundmeter, snö

Enligt traditionen ska man helst läsa sin påskekrim på en stuga i ödemarken. Vad skulle då passa bättre som påskhelgens deckarläsning än den svenska deckarklassikern Tjugosju sekundmeter, snö? En grupp skidåkare råkar ut för svårt snöoväder i de jämtländska fjällen och söker skydd i en fjällstuga. Under natten mördas en av skidåkarna – vem är mördaren? Tjugosju sekundmeter, snö kom ursprungligen ut 1939 och är en pusseldeckare i äkta Agatha Christie-stil. Förlaget Modernistas nya utgåva är från 2021. Ha en spännande påsk!

Den femte årstiden

Den femte årstiden

Vem får det prestigefyllda Nebulapriset i år? En av kandidaterna är den amerikanska författaren N.K. Jemisin. Den nominerade romanen, The City We Became, har ännu inte blivit översatt till svenska, men Jemisins flerfaldigt prisbelönade trilogi Den söndrade jorden kom ut på Norstedts 2019. Trilogin inleds med Den femte årstiden, en drabbande berättelse om en kvinna som söker sin försvunna dotter och kämpar för sin överlevnad i en värld som blivit geologiskt instabil och plågas av återkommande naturkatastrofer. – Vinnaren av Nebula Awards offentligtgörs i början av juni.

Om Dublin var en kvinna skulle jag gifta mig med henne...

Om Dublin var en kvinna skulle jag gifta mig med henne...

Den 17 mars är Saint Patrick’s Day och Irlands nationaldag. Ta tillfället i akt och ge dig ut på en fåtöljresa till den gröna ön! Om Dublin var en kvinna skulle jag gifta mig med henne är en härlig och färgstark barndomsskildring från sextiotalets Dublin. Den självbiografiska romanen är skriven av pjäsförfattaren och regissören Peter Sheridan. Beannachtaí na Féile Pádraig oraibh!

Främlingar

Främlingar

Den här veckan har den skandalomsusade intervjun med hertigparet av Sussex skapat stora rubriker: Hur är det egentligen med rasism inom det brittiska hovet och samhället? I sin bok Främlingar ger den prisbelönta brittiska författaren Caryl Phillips (född 13 mars 1958) ett historiskt perspektiv till ämnet invandring och rasism i Storbritannien. Francis Barber, Randolph Turpin och David Oluwale var alla verkliga personer, med afrikanskt ursprung, som levde i Storbritannien. Barber kom till Storbritannien redan på 1700-talet, Turpin föddes i Warwickshire 1928, och Oluwale invandrade efter andra världskriget. Hur blev deras livsöden, förblev de alltid främlingar i sitt nya hemland?

Pojken, mullvaden, räven och hästen

Pojken, mullvaden, räven och hästen

Är du ensam, rädd, missmodig eller orolig för framtiden? Känner du att du behöver en kram? Då är Pojken, mullvaden, räven och hästen av den brittiske konstnären Charlie Mackesy rätt bok för dig. Ett slags Nalle Puh för vuxna; en varm, klok och oerhört vacker berättelse om rädsla, mod och vänskap. Boken har översatts till svenska av musikern och textförfattaren Uje Brandelius. ”Första gången jag läste [boken] kände jag ärligt talat att den var lite banal. Var snäll och kärleksfull, typ. Men efter att ha läst den några gånger så insåg jag hur modigt det är att göra en bok om det allra mest självklara: att världen blir en bättre plats om vi är snälla och kärleksfulla. Och efter att ha arbetat med översättningen så känner jag att det är den enda bok du behöver”, säger Brandelius i en intervju.

Strega

Strega

En grupp unga kvinnor anländer till ett ensligt alphotell för att lära sig hushållsarbeta och bli goda kvinnor. Flickorna tvättar, torkar, stryker, manglar, putsar, bonar, städar, och lagar mat. Inga gäster syns till, men disciplinen är hård. Det en gång så majestätiska hotellet är dystert och nedgånget, och stämningen hotfull, ödesdiger. Och en dag är en av flickorna spårlöst försvunnen… Johanne Lykke Holms prosalyriska Strega är en hypnotisk och drömlik berättelse om systerskap, skönhet och frigörelse. En roman som enligt Göteborgs-Posten ”doftar mögligt dockskåpsmörker och häxkult”. – Strega är en av de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021. Vinnaren offentliggörs i november. Se alla nominerade här.

Himlen ska gråta blod

Himlen ska gråta blod

Ett passagerarflygplan som blir kapat, terrorister med bombväster, och en hårdkokt ex-elitsoldat. Katastrofala nödsituationer, adrenalin och aktion! Den här norska debutromanen har allt en thrillerentusiast kan begära! ”Himlen ska gråta blod spinner effektivt vidare på det lilla styng av obehag vi väl alla känner när vi fäster säkerhetsbältet och gör oss klara för takeoff”, skrev Aftenposten om boken. Läs – om du vågar!

Pingvinlektionerna

Pingvinlektionerna

I dag firar vi vändagen. Vänskap kommer i olika former. Pingvinlektionerna av är en berättelse om en man som blir vän med en pingvin. Den här sympatiska historien om Tom Michells och hans pingvinväns resor och äventyr är en perfekt bok för dig som vill läsa om en lite annorlunda vänskap.

Stoft

Stoft

”Jag är vid det vackra / slutet, i början / av musiken.” Så avslutar Lars Norén sin sista diktsamling Stoft. Många känner Norén som en av Sveriges främsta dramatiker och regissörer, men han debuterade ursprungligen som lyriker och var under 1970-talet mest känd som poet. 2016, efter över 30 år med enbart dramatik och sakprosa, återvände Norén en sista gång till poesin med Stoft, en samling motsägelsefullt trösterika texter om livet, döden, kärleken, barnet, våldet och åldrandet. – Lars Norén avled den 26 januari 2021.

Den sista migrationen

Den sista migrationen

"Djuren dör. Snart kommer vi vara ensamma här.” Så börjar en av vårens boknyheter, Den sista migrationen av Charlotte McConaghy. Romanen utspelar sig i en nära framtid där nästan alla skogarna har försvunnit och djuren dött ut till följd av klimatförändringen. Bokens huvudperson, ornitologen Franny Lynch, ger sig ut på en farlig sjöfärd för att följa silvertärnors sista migration till Antarktis... Den sista migrationen är en drabbande men vacker berättelse om en värld som håller på att försvinna; en bok om sorg, förlust, men kanske även hopp. – Kampanjen Klimatbokcirkeln ordnar under våren 2021 en serie klimatbokcirklar i biblioteken och på nätet. Om du är intresserad av klimatfrågan, kom med i en klimatbokcirkel och läs och diskutera! Mer information om kampanjen Klimatbokcirkeln hittar du här.

Pages