Tipset

Sambo på försök

Sambo på försök

Sambo på försök

Sommaren pågår inte för evigt, men som tur är feelgood-böckerna lika trevliga att läsa oberoende av månad! I boken Sambo på försök av Beth O'Leary är det feelgood så det står ut genom öronen. Förlagsredaktören Tiffy har nyligen blivit dumpad och måste flytta ut ur lägenheter där hon bott med sitt ex. Hospisskötaren och nattarbetaren Leon behöver tjäna extra slantar och hyr ut sin lägenhet varje dag från kl. 18 till 08 på morgonen – en lösning på Tiffys problem, om än en oväntad situation. De nya sambornas vägar korsas aldrig, och svåra ex, fängelsedomar och ett kärleksmysterium pågår medan Leon och Tiffy endast kommunicerar via lappar på köksbordet. Snart ser de hur lätt det kan vara att förälska sig i någon en aldrig mött.

Systrarna på heden

Systrarna på heden

Systrarna på heden

Några år innan Svindlande höjder, Jane Eyre och Agnes Grey först kom ut 1847 flyttade alla tre systrarna Brontë tillbaka till barndomshemmet i Yorkshire. Men hur tillbringade egentligen de intelligenta och bildade systrarna sin tid i den lilla, lugna byn Haworth? Vad sysselsatte de sig med när de inte skrev på sina romaner? Jobbade som privatdetektiver, om man får tro författaren Rowan Coleman! När en ung småbarnsmamma försvinner under mystiska omständigheter, bestämmer Charlotte, Emily och Anne sig för att ta reda på sanningen… Systrarna på heden är en historisk deckare med ett klurigt mysterium och många allusioner till systrarna Brontës liv och verk. – Emily Brontë föddes den 30 juli 1818.

Caesar

Caesar

Caesar

Juli börjar så småningom närma sig sitt slut. Namnet på månaden kommer av Julius Caesar – han som kom, gick över Rubicon, såg och segrade. Caesar erövrade Gallien och invaderade Italien; han fick en son med Egyptens drottning Kleopatra, utsågs till Roms diktator och mördades vid ett möte i senaten med 23 dolkhugg… Läs mer om den stora romerska ledaren och hans liv i den här fiktiva biografin som levandegör Caesar och hela hans revolutionära tidevarv.

Explosionskrönika

Explosionskrönika

Explosionskrönika

Kina har figurerat mycket i rubrikerna den senaste tiden, men hur mycket vet vi egentligen om jätten i öst? Lär känna landet, dess historia och nutid – läs en bok av en kinesisk författare! Explosionskrönika av Yan Lianke är en satirisk och samhällskritisk berättelse om Kinas ekonomiska under och landets hypersnabba språng in i moderniteten. Det är en metaforisk och absurd släktsaga om den lilla byn Sprängrifte som på bara tjugo år förvandlas till en supermetropol. ”Det är på en gång halsbrytande och vackert”, skriver Dagens Nyheter om romanen.

Bokvåren 2020

Krokodilens vändkrets

Bokvåren 2020

”Jag blev besatt av kosmonauthustrun som hade två krokodiler i badkaret”, berättar Jona Elings Knutsson om hur hon fick idéen till sin debutroman som bygger på en sann historia. Krokodilens vändkrets är en rolig och finurlig roman om sådana allvarliga teman som moderskap, äktenskap och ensamhet. Läs mer om Krokodilens vändkrets och vårens andra boknyheter här.

Strömsöborna

Strömsöborna

Strömsöborna

Strömsöborna tävlar om lyrikpriset Den dansande björnen. "I Rosanna Fellmans värld går inte allting riktigt som på Strömsö. Här kämpar alla med att hålla den fejkade fasaden uppe och under ytan bubblar det av utsatthet och ensamhet, prestationskrav och otillräcklighet, depression och ångest … Även om många av texterna är djupt smärtsamma kännetecknas dikterna också av en avväpnande och särpräglad humor som gör att den samhällskritiska udden borrar sig än djupare.” En potentiell modern klassiker i den finlandssvenska poesin, avslutar juryn sin motivering.

Angelägenhet

Angelägenhet

Angelägenhet

"Och nu gul crocus / ibland gräs och vissnat / båtar över hamnen / ett öskar och båt / det är majdagens frisknade vitt / lite grått över mark, men på avstånd." – Gunnar Björling (född 31.5.1887) var en av de ledande gestalterna inom den finlandssvenska litterära modernismen. ”Många av Björlings dikter äro att förlikna vid små akvareller med blott antydande penseldrag”, skrev recensent Joel Rundt om diktsamlingen Angelägenhet som kom ut 1940. Läs eller ladda ner diktsamlingen här.

Yahya Hassan 2

Yahya Hassan 2

Yahya Hassan 2

"JAG HAR GODA SKÄL ATT SKRÄMMA DIG / GODA SKÄL ATT SPÖA DIG / JAG HAR GODA SKÄL ATT VÄSNAS / … / JAG ÄR ETT LITTERÄRT HANGARFARTYG / ETT POETISKT MASKINGEVÄR". – Den omtalade dansk-palestinska poeten Yahya Hassan föddes den 19 maj 1995 i Århus. Han hade en svår uppväxt med våld och kriminalitet men började också tidigt skriva raptexter och poesi. Debutsamlingen kom ut 2013 och blev den mest sålda poesidebuten någonsin i Danmark. Hassan skrev om sin uppväxt, invandrargemenskapen, våld, övergrepp, fängelse, droger och psykisk sjukdom. Uppföljaren Yahya Hassan 2 kom ut i höstas och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. I slutet av april hittades Yahya Hassan död i sin lägenhet. Han blev 24 år gammal.

Sommardrömmen

Sommardrömmen

Sommardrömmen

Vi går sakta men säkert mot sommaren, och Sommardrömmen heter också en av vårens finlandssvenska nyhetsböcker. Anna ska äntligen förverkliga sin dröm och renovera en sliten trävilla till ett Bed & breakfast som ska heta – Sommardrömmen. Romanen vann första pris i S&S romantävling för debutanter och är enligt juryn ”feelgood i Kaskö, skrivet med en sådan skicklighet att juryn hade svårt att lägga manuskriptet ifrån sig”.

Nickelpojkarna

Nickelpojkarna

Nickelpojkarna

Colson Whitehead får årets Pulitzerpris för Nickelpojkarna, en roman om 1960-talets Florida och den unga, svarta Elwood Curtis som skickas till Nickel-akademin, en uppfostringsanstalt där eleverna misshandlas och till och med slås ihjäl. ”Med sin lugna, genomskinliga prosa … som aldrig tappar behärskningen ens i de närgångna våldsskildringarna, är Nickelpojkarna en anklagelseakt som genom att ge röst åt segregationens offer också ger dem upprättelse, den värdighet som var Martin Luther Kings dröm”, skriver en recensent om den här kraftfulla berättelsen som bygger på verkliga händelser.

Våroffer

Våroffer

Våroffer

Den sista delen i Anders de la Mottes årstidskvartett är äntligen här! Det är vår 2019, och Thea Lind har just flyttat in på Bokelunds slott på Österlen. Ett märkligt fynd i en uråldrig ek i skogen intill väcker hennes intresse, och snart är hon en gammal tragedi på spåren. Vem mördade den sextonåriga Elita Swartling i skogen på valborgsnatten 1985, och vart försvann hennes familj efter mordet? En rykande färsk deckare med krypande spänning och gamla valborgsriter. Perfekt läsning för första maj!

Liknelsen om sådden

Liknelsen om sådden

Liknelsen om sådden

Jordens dag firar femtio i år! Dagen till ära har tidningen The New York Times sammanställt en lista på böcker om klimatförändring. Med på listan finns bland annat Octavia E. Butlers klassiska roman Liknelsen om sådden som kom ut i svensk översättning ifjol. Romanen är en berättelse om den 15-åriga Lauren Oya Olamina som bor utanför Los Angeles, i ett område omgärdat av murar som skyddar mot kaoset utanför. Året är 2024 och USA har drabbats av finanskriser och klimatkriser. Vatten dyrare än bensin, och bränder ödelägger stora delar av landet. ”Människan har förändrat jordens klimat. Nu väntar vi på att den gamla goda tiden ska komma tillbaka.” När kaoset drabbar även Laurens skyddade samhälle, måste hon fly – hur ska det gå för henne?

Sommarboken

Sommarboken

Sommarboken

Biblioteken har ännu stängt, men det finns massor av böcker på nätet som du kan läsa helt gratis. Gå till exempel in på Svenska Yles sidor och lyssna på när Tove Jansson läser sin klassiska roman Sommarboken, en glad och varm bok fylld av livskänsla om Sophias sommar med sin gamla farmor och sin pappa på en ö i skärgården: "Det var en tidig mycket varm morgon i juli..." Boksampos lista över bra webbsidor med gratis elektroniska böcker och ljudböcker hittar du här.

Kirke

Kirke

Kirke

I kväll på skärtorsdagen flyger påskhäxorna på kvast till Blåkulla. Den första häxan i litteraturen var Kirke. Hon var den gudinna i grekisk mytologi som förförde Odysseus och förvandlade hans färdkamrater till svin när de seglade till hennes hemö Aiaia. Berättelserna om Kirke har inspirerat otaliga konstnärer genom tiderna, men författaren Madeline Miller är den första som ger Kirke en egen röst. Millers roman är en feministisk nytolkning av en berättelse från en fjärran tid, en andlöst spännande bladvändare, och en förhäxande familjesaga om de mäktiga grekiska gudarna.

Än finns det hopp

Än finns det hopp

Än finns det hopp

COVID-19-epidemin är inte den första epidemi som har drabbat Finland och Sverige. Till exempel på 1950-talet skapade ett stort polioutbrott oro på båda sidorna av Bottniska viken - rädslan för smitta var stor. Än finns det hopp av Karin Wahlberg utspelar sig år 1953 på ett svensk landsortssjukhus som nästan lamslås av epidemin. Romanen skildrar människorna på och kring det fullbelagda sjukhuset: läkare och läkarfruar; sjuksköterskor och sjuksköterskeelever; poliopatienter och anhöriga. 1950-talsnostagi, spännande och tragiska människoöden, och en fascinerande inblick i hur sjukvården såg ut och var organiserad för sextio år sedan. Än finns det hopp är den inledande delen i en romanserie, och den bygger delvis på Wahlbergs egna minnen. Romanen finns även som ljudbok.

Tre män i en båt

Tre män i en båt

Tre män i en båt

Följ med på en dråplig båtsemester längs med Themsen med de tre kumpanerna J., George och Carl – och J:s (påhittade) hund! Tre män i en båt är en av världslitteraturens mest klassiska komiska romaner. ”En solig humor genomströmmar denna ofta skakande skildring av de tre kumpanernas (hunden Montmorency inte att glömma) av strapatser, glädjeämnen och märkliga händelser fyllda Themsen-Odyssé”, skrev recensenten Bo Carpelan 1953. Perfekt tröstläsning för dessa konstiga coronatider!

64

64

64

Sitter du hemma i corona-karantän men har reslust i din själ? Eller är du bara lycklig att du äntligen får läsa riktigt tjocka böcker i lugn och ro? Hur det nu än förhåller sig så kan romanen 64 av Hideo Yokoyama vara den perfekta boken för dig: en beroendeframkallande deckargåta och byråkratithriller på över 600 sidor och dessutom en utomordentligt fascinerande bok om dagens Japan och dess samhälle. Yoshinobu Mikami – en före detta kriminalare – utreder ett gammal, olöst kidnappningsfall i Tokyo och kommer farliga, mörka hemligheter på spåren...

Det här är namnen

Det här är namnen

Det här är namnen

Flyktingkrisen vid gränsen mellan Turkiet och Grekland fortsätter. Flyktingar och migration är också ett återkommande tema i skönlitteraturen. I romanen Det här är namnen av den nederländske författaren Tommy Wieringa vandrar en liten grupp utmärglade och namnlösa flyktingar över ett kargt stäpplandskap mot ett okänt mål. När de till sist kommer fram till en liten östeuropeisk stad, ser de ut som levande lik och väcker fasa hos alla. När man dessutom hittar ett avhugget manshuvud bland flyktingarnas tillhörigheter, blir de arresterade av stadens polischef Pontus Beg som börjar utreda deras historia och förflutna. En intelligent och spännande roman om våld och barbari, om civilisationens bräcklighet, och om människans sökande efter en bättre framtid och livets mening.

Tyll

Tyll

Tyll

Till Eulenspiegel är en mytomspunnen figur i den tyska folkloren. Berättelserna om den kringflackande gycklaren och sanningssägaren uppstod ursprungligen på 1500-talet, men Eulenspiegel fortsätter att fascinera läsare och inspirera konstnärer än i dag. I sin roman Tyll från 2017 förflyttar den tyska författaren Daniel Kehlmann Eulenspiegel tre hundra år framåt i tiden, till det trettioåriga krigets dagar. Ett ”djupt rörande, brutalt, modernt, romantiskt tyskt epos”, skrev Der Spiegel om Tyll som är med på den långa listan för International Booker-priset 2020, och ska dessutom bli Netflix-serie.

Döden åker skidor

Döden åker skidor

Döden åker skidor

En avlägsen skidort i italienska Alperna. Kommissarie Henry ”Näsan” Tibbett vid Scotland Yard vill bara njuta av en lugn semester med sin fru och lära sig att åka skidor, men så hittas förstås en av hotellgästerna död vid skidhissen, och Tibbett blir inblandad i mordutredningen. ”Undersköna italienska skidlärare, marmorbleka lyxhustrur och narkotikasmugglare tråder en invecklad dans med många turer enligt diverse tidtabeller och detektiven och hans hustru är enkelt och hyggligt folk”, skrev en samtida recensent om boken Döden åker skidor, när den kom ut i svensk översättning 1961. En engelsk mysdeckare med härlig 50-talsatmosfär, för dig som tycker om klassiska pusseldeckare. Döden åker skidor är den inledande delen i brittiska Patricia Moyes deckarserie om kommissarie Tibbett.

Pages