Tipset

Släppa taget

Släppa taget

Släppa taget

Graham Norton är en välkänd programledare på TV, men visste du att han numera också är författare? Debutboken från 2016 mottogs entusiastiskt av både läsare och kritiker, och nu har den kommit ut i svensk översättning. Släppa taget är en spänningsroman som utspelar sig i Nortons hemtrakter, på landsbygden på södra Irland. Handlingen inleds med att ett människoskelett hittas på en byggarbetsplats och polisen kallas in för att utreda fallet. Men det är inte polisutredningen eller detaljerna kring mordet som spelar huvudrollen i den här berättelsen, utan Norton lyhörda skildring av den lilla byn Duneen, dess invånare och deras smärtsamma minnen och hemligheter som plötsligt väcks till liv. Om du är trött på deckare där unga kvinnor hittas "bestialiskt mördade" runt varje hörn – då är Släppa taget en perfekt bok för dig.

Hamnet

Hamnet

Hamnet

Visste du att William Shakespeare uppkallade sitt mästerverk Hamlet efter sin son Hamnet som dog när han bara var 11 år gammal? Varför gjorde han så? Maggie O’Farrells roman Hamnet är en fiktiv berättelse om Shakespeares familj och den tragedi som drabbade dem år 1596. Det är en vacker och stark roman om sorg och förlust, och ett fint porträtt av den kvinna som vi känner som Anne Hathaway, Shakespeares hustru. – Romanen vann i höstas det prestigefyllda litteraturpriset Women's Prize for Fiction och finns nu också i svensk översättning.

Den flyende mannen

Den flyende mannen

Den flyende mannen

God fortsättning på det nya året! Olika författare har under åren försökt föreställa sig hur världen kommer se ut 2021. En av dessa är ”skräckens konung” Stephen King som i sin roman Den flyende mannen (1982) målar upp en tröstlös bild av 2020-talets samhälle. Hur väl stämmer Kings framtidsvision med verkligheten?

En perfekt spion

En perfekt spion

En perfekt spion

David John Moore Cornwell föddes den 19 oktober 1931 i Poole i sydvästra England. Hans mamma övergav honom när han var 5 år gammal, och förhållandet med pappan, den charmerande storsvindlaren Ronnie Cornwell, var problematiskt. David sändes i väg till internatskolor, studerade i Bern, och rekryterades till sist av den brittiska underrättelsetjänsten. 1961 skrev han sin debutbok under pseudonymen John le Carré. Läs om ”spionmästare” John le Carrés ovanliga uppväxt och händelserika liv i den delvis självbiografiska romanen En perfekt spion. – John le Carré dog den 12 december 2020. Han blev 89 år gammal.

Spritsmugglarens julafton och nio andra julnoveller

Spritsmugglarens julafton och nio andra julnoveller

Spritsmugglarens julafton och nio andra julnoveller

Det finns inte ett rätt sätt att fira jul, och det blir jul även om allt inte är perfekt. Så ta en paus i städandet och kom i feststämning med Katarina Mazettis julnoveller. Berättelserna i den här nya samlingen skildrar tio olika jular som kanske inte riktigt blir som det var tänkt men som ändå präglas av hopp, värme och äkta julkänsla. Boksampo önskar alla en glad jul!

Djurslottet

Djurslottet

Djurslottet

Ett julklappstips för alla er som älskar tecknade serier! Djurslottet: Fröken Bengalore är en djurfabel som börjar där George Orwells klassiska roman Djurfarmen slutar. Katten Bengalore bor tillsammans med många andra djur på ett bortglömt slott någonstans på den franska landsbygden. Men slottet är en diktatur som styrs enväldigt av tjuren Silvio och hans hundmilis. Så småningom förstår Bengalore, kaninen César och den gamla råttan Azaskiner att de måste ta upp kampen mot orättvisan och försöka fälla diktaturen. Men hur? – Fröken Bengalore av de franska serieskaparna Xavier Dorison och Félix Delep är den första delen av fyra i serien om Djurslottet.

Jul i strandhuset

Jul i strandhuset

Jul i strandhuset

Mannen och tonårsbarnen rör inte en fena för att hjälpa Lizzy Kingham med julförberedelserna. Lizzy får nog, packar väskan och åker i väg till en liten stugby vid havet, för att fira en stökfri jul. Familjen får klara sig bäst de kan… Jul i strandhuset av Veronica Henry är en härlig feelgood-roman som utspelar sig i norra Devon i England. Perfekt läsning för dig som lider av julstress?

Finland hundranånting

Finland hundranånting

Finland hundranånting

Den traditionella slottsbalen må vara inställd, men vi kan fira självständighetsdagen med Alfred Backa i stället! Finland hundranånting kom ut till jubileumsåret 2017, men är lika roligt nu som för tre år sedan. ”Jag skrattade så min fru vaknade ur sin middagsslummer och undrade vad jag hade för party”, säger självaste Herman Lindqvist om boken. Så om du inte redan har läst den här faktabaserade humorboken – eller humorbaserade faktaboken? – om Finlands första hundra år så gör det nu! Glad självständighetsdag, Finland!

Julen enligt Julia

Julen enligt Julia

Julen enligt Julia

På söndag är det första advent – och dags att börja frossa i julromaner! Julen enligt Julia är en utmärkt bok att starta julsäsongen med. Julia Grahn är 32, singel och vill inte fira jul. Hon tänker fly festligheterna till Visby och sitta kattvakt åt Mr Merlot och Monsieur Chardonnay. Men det blir inte riktigt som hon har tänkt sig. Väl framme i Gotland blir det missförstånd, förvecklingar och snökaos. Och kanske lite julmagi till sist också? “En välskriven, bitsk, ironisk och rolig bok om vedermödorna med att hitta den äkta kärleken”, skrev Bibliotekstjänst (BTJ) om den här feelgoodboken.

Tills skulderbladen blivit vingar

Tills skulderbladen blivit vingar

Tills skulderbladen blivit vingar

Våld och övergrepp är fortfarande vardag för många barn i världen, även i Norden. Tills skulderbladen blivit vingar är en delvis självbiografisk roman av Sofia Rapp Johansson som skildrar barns utsatthet i åttiotalets Sverige. Det är en smärtsam men viktig berättelse om sjuåriga Fija som skickas mellan fosterhem, institutioner, en opålitlig styvfar, dryckesglada farföräldrar och en missbrukande mor; en bok om en barndom ingen borde behöva gå igenom. – Barnens rättigheter firas i dag, den 20 november.

Jag minns varje slag

Jag minns varje slag

Jag minns varje slag

”Jag ville berätta att mobbning inte bara är något som händer en gång och sen upphör. Jag ville skildra vilket långtgående helvete det är. I filmer kommer alltid en vändning där den utsatta konfronterar sina mobbare och blir fri. Men det finns inte ett lyckligt slut, det här förföljer en hela livet.” Daniel Thollins självbiografiska serieroman Jag minns varje slag tar upp ett ämne som tyvärr har varit högaktuellt även i Finland under hösten. En snabbläst men drabbande bok om våldet i skolan, för läsare i alla åldrar.

Vänd om min längtan

Vänd om min längtan

Vänd om min längtan

Glad svenska dagen! Ann-Luise Bertells österbottniska släktkrönika Heiman tävlar om Finlandiapriset 2020. Vinnaren utses den 25 november. Medan du väntar på att få reda på vem pristagaren är, ta tillfället i akt och läs även Bertells debutroman Vänd om min längtan. Det är ett utvandrarepos i fickformat, en berättelse om Maria Alina som vid sexton års ålder utvandrar från Österbotten till Kanada. Romanen fick Svenska Yles litteraturpris 2016, med motiveringen: ”Där man kanske hade väntat sig en utvandrartrilogi bestående av tjocka tegelstenar vänder Ann-Luise Bertell fördomsfritt upp och ner på konventionerna. Hon skriver kort och koncist i berörande och hjärtskärande scener. Bertell visar hur svek, våld och tystnad kan forma oss till någon eller något vi inte vill vara. Hon pekar på konsekvenserna av de beslut vi fattar i livet. Hur de präglar oss och hur de kan – obehandlat – prägla också kommande generationer.”

Tritonus

Tritonus

Tritonus

Boksampo gratulerar Kjell Westö till Svenska Yles litteraturpris 2020! Priset går till romanen Tritonus med följande motivering: ”Denna skärgårdsberättelse tar läsaren på en resa mellan gemenskapens fastland och ensamhetens yttersta öar. I en absolut samtid visar Westö att villkoren för mänskligt liv är eviga – nederlag, trasighet och krossade drömmar, men också stunder av svindlande skönhet. Tritonus är en storslagen roman, såväl enligt finlandssvenska som internationella mått.”

Ædnan

Ædnan

Ædnan

Samerna är urfolket i norra Skandinavien, Finland och på Kolahalvön. De har levt här sedan urminnes tider, långt innan nationsgränserna drogs upp. Men hur mycket vet vi egentligen om samerna och deras livsöden? Linnea Axelssons mäktiga diktepos Ædnan är perfekt läsning för alla som vill få en inblick i samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Boken tilldelades Augustpriset 2018 med motiveringen: ”I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor.” – Giellavahkku, den samiska språkveckan firas den 19–25 oktober.

Allt ett under

Allt ett under

Allt ett under

Allt ett under av Juha Itkonen är en av Finlands kandidater till Nordiska rådets litteraturpris 2020. Enligt juryn är den autofiktiva boken ”en familjefars gripande intima och intensiva beskrivning av ett långt undantagstillstånd, en olidlig osäkerhet, som sätter såväl kärleken som själva livets skörhet och styrka på prov. Berättelsen börjar med det lilla ofödda barnet och fördjupas i Itkonens händer till en imponerande inre reflektion över lycka och sorg, kärlek och föräldraskap, trons och guds möjlighet, hopp och överlevnad – mänsklighetens centrala frågor konkretiseras akut, smärtsamt och på näravstånd." – Vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris offentliggörs den 27 oktober.

Landskap över nollpunkten

Landskap över nollpunkten

Landskap över nollpunkten

”det är pennan som blommar i hopplöshetens mitt / det är blomman som protesterar mot den ovillkorliga färdvägen / det är kärlekens ljus som vaknar / och lyser upp landskapet över nollpunkten”. Poeten Bei Dao är en återkommande förhandsfavorit för Nobelpriset i litteratur. Han tillhör en grupp modernistiska kinesiska poeter som uppstod som en reaktion mot kulturrevolutionens begränsningar och som förnyade kinesisk poesi med influenser från västerländsk diktning. Bei Daos verk var länge otillgängliga i hans hemland. – Nobelpriset i litteratur tilldelades i år poeten Louise Glück.

Vita Bim med svart öra

Vita Bim med svart öra

Vita Bim med svart öra

Fira djurens dag med en klassiker! Vita Bim med svart öra av Gavriil Troepolskij är en vacker och gripande berättelse om förhållandet mellan djuret och människan. Settern Bim älskar sin husse Ivan Ivanovich över allt annat, och mannen och hunden är oskiljaktiga. Men så hamnar Ivan på sjukhus. Grannarna ska ta hand om hunden, men Bim kan inte sluta söka efter sin husse. Under sin vandring möter Bim både goda och onda människor – men kommer han någonsin att hitta tillbaka till Ivan? Vita Bim med svart öra var ett viktigt inlägg i diskussionen om djurens rättigheter när den kom ut i Sovjetunionen på 1970-talet.

Med andra ord

Med andra ord

Med andra ord

Språket är en viktig del av allas vår identitet, men för en författare är språket dessutom både material och arbetsredskap. Vad händer då när en hyllad och prisbelönt författare förälskar sig i ett främmande språk? Hur påverkas hennes skrivande och författarrösten när hon ska uttrycka sig på ett nytt språk? Pulitzerprisvinnaren Jhumpa Lahiri skriver i sin essäsamling Med andra ord om hur skrämmande och samtidigt fascinerande det är att ge sig ut på en upptäcktsresa in i ett främmande språk. – Den europeiska språkdagen firas den 26 september.

Rotlös

Rotlös

Årets Bookerpris delas ut den 17 november. En av författarna på den så kallade ”korta listan” är zimbabwiskan Tsitsi Dangarembga. Den nominerade romanen, This mournable body, har ännu inte blivit översatt till svenska, men Dangarembgas debutroman Rotlös kom ut på Trevi förlag 1993. Det är en berättelse om flickan Tambu i 1960-talets Rhodesia som drömmer om att få gå i skolan och studera. Men allting – även kunskap – har ett pris… Romanen är delvis självbiografisk.

På djupet

På djupet

På djupet

”Nu hade mitt liv fått en mening. Jag skulle hitta någon att vara lesbisk med – en flickvän, någon som jag respekterade och som respekterade mig, någon som jag kunde bli handlöst förälskad i.” Julia är 26 och har just upptäckt att hon gillar kvinnor. Men vad är äkta kärlek och hur vet man att man har funnit den? På djupet av Kate Davies är en sympatisk, smart och hejdlöst rolig komma ut-roman om sex, kärlek och om vikten att lära känna sig själv. – Helsinki Pride 2020-veckan firas 7–13 september.

Pages