Tipset

I min ungdom speglade jag mig ofta

I min ungdom speglade jag mig ofta

Författaren Per Gunnar Evander avled den 16 maj. Han debuterade 1965 med novellsamlingen Tjocka släkten, och har sedan dess gett ut ett 30-tal böcker. Albert Bonniers förlag beskriver Evanders romaner som ”fallstudier av folkhemmets förlorare”. Evanders sista bok, den självbiografiska och Augustprisnominerade I min ungdom speglade jag mig ofta, kom ut 2005 och väckte livlig debatt om romanens gränser och om hur en författare får skildra verkligheten. Själv kallade Evander boken en kärleksroman till sin avlidna dotter. – Per Gunnar Evander blev 89 år.

Morfin & andra noveller

Morfin & andra noveller

Michail Bulgakov är för de flesta av oss bäst känd som författare till Mästaren och Margarita. Men visste du att Bulgakov utbildade sig ursprungligen till läkare? Han inledde sin litterära karriär i Moskva i början av 1920-talet, men före det jobbade han som läkare bland annat vid krigsfronten och på en avlägsen landsortsklinik i Smolenskregionen. Samlingen Morfin innehåller ett tiotal av Bulgakovs noveller från 1920-talet, och merparten av dem bygger just på hans erfarenheter som distriktsläkare på landsbygden. – Michail Bulgakov föddes den 15 maj 1891 i Kiev.

Nattbitchen

Nattbitchen

I dag firar vi alla mammor. Och det är de sannerligen värda: att vara mamma är inget lätt jobb. I romanen Nattbitchen av Rachel Yoder blir en hemmamamma så utom sig av sömnbrist, monotoni och det orimliga modersidealet att hon förvandlas till – en hund! Nattbitchen är en annorlunda bok om moderskapets utmaningar – mörk, mystisk och hejdlöst rolig!

Madonnan vid Nilen

Madonnan vid Nilen

The Big Jubilee Read är namnet på en läskampanj som ordnas som en del av drottning Elizabeth II:s 70-årsjubileum som Storbritanniens regerande monark. Elizabeth är även det symboliska överhuvudet för länderna i Samväldet, och därför består kampanjens läslista av böcker från olika samväldesriken. Allt som allt innehåller listan sjuttio böcker, tio från varje årtionde av Elizabeths regeringstid. Bland de nyare böckerna finns till exempel den rwandiska författaren Scholastique Mukasongas debutroman Madonnan vid Nilen. Boken utspelar sig på en flickskola i 1970-talets Rwanda, ett land med sekelgamla etniska motsättningar mellan tutsierna och hutuerna. Hela boklistan hittar du på BBC:s hemsida: bbc.co.uk/arts. Följ med på ett läsäventyr till Samväldet!

Kommunist i kalsonger

Kommunist i kalsonger

Claudia Piñeiro är en av författarna på den korta listan för årets internationella Bookerpris. Den nominerade boken Elena knows finns ännu inte på svenska. Men om du är nyfiken på Piñeiro, läs hennes fina självbiografiska roman Kommunist i kalsonger (2016) där hon skildrar sin uppväxt i 1970-talets Argentina, under militärdiktaturen.

Örnen har landat

Örnen har landat

Örnen har landat är en klassiker inom spänningslitteraturen. Boken kom ut 1975 och blev det stora genombrottet för den brittiska författaren Henry Patterson, bättre känd som Jack Higgins. Berättelsen om de tyska fallskärmsjägare som under andra världskriget skickas till den engelska landsbygden för att kidnappa Churchill blev genast en bästsäljare och filmatiserades året därpå med bland annat Michael Caine, Robert Duvall, Donald Sutherland och Sven-Bertil Taube i huvudrollerna. Allt som allt skrev Patterson över åttio böcker som sålde i fler än 250 miljoner exemplar världen över. Patterson dog i lördags. Han blev 92 år.

För vad sorg och smärta

För vad sorg och smärta

Den 8 april firar vi den internationella romadagen. Romerna härstammar från Indien, men de utvandrade redan på 900- och 1000-talen till Europa och senare även till Amerika. Till Norden kom de första romerna redan på 1500-talet. – Romanen För vad sorg och smärta är en berättelse om en romsk familj i efterkrigstidens Sverige. Författaren Thom Lundberg är själv av romaniursprung och tillhör en resandesläkt. ”Vi måste få skriva om oss själva, våra egna berättelser”, säger han i en intervju på minoritet.se. För vad sorg och smärta är de svenska resandes egen roman och en viktig skönlitterär gestaltning av romernas liv och kultur i Sverige.

Främlingar jag känner

Främlingar jag känner

Oscarpriset för bästa film gick i år till CODA, en film om en om en familj med döva föräldrar och ett hörande och ett dövt barn. Om tematiken intresserar dig, läs också den delvis självbiografiska barndomsskildringen Främlingar jag känner av Claudia Durastanti som kom ut i svensk översättning ifjol. Hur är det att växa upp som hörande i en familj med två döva och excentriska föräldrar som vägrar använda teckenspråk?

Guld i blodet

Guld i blodet

Fira Ålandsveckan med en åländsk thriller! Vad har de våldsamma mord som kriminalkommissarie Ulla Johansson vid Mariehamnpolisen får i uppdrag att utreda att göra med postroddaren Olof från Eckerö och händelserna vid slaget mot Bomarsunds fästning under Krimkriget för över 150 år sedan? Den delvis historiska kriminalromanen Guld i blodet är skriven av J.K. Paasikivis sonsons son Mikael Paasikivi, och är den första delen i en trilogi som utspelar sig på Åland.

Det tredje ljuset/Små ting som dessa

Det tredje ljuset/Små ting som dessa

Glad Sankt Patriks dag! Fira Irland nationaldag med en modern irländsk klassiker. Claire Keegans bok Det tredje ljuset/Små ting som dessa innehåller två korta och lågmälda men oerhört gripande berättelser om livet på den irländska landsbygden på 1980-talet. Två helt underbara berättelser om empati, hopp och tyst hjältemod, skriver förlaget Wahlström & Widstrand på sin hemsida.

Papperspalatset

Papperspalatset

Långlistan för Women’s prize for fiction tillkännagavs i går. En av kandidaterna för priset är romanen Papperspalatset av den amerikanska författaren Miranda Cowley Heller. Den mörka och intensiva romanen utspelar sig i Cape Cod, på familjen Bishops sommarhus Papperspalatset. Händelserna i ramberättelsen äger rum under en enda sensommardag, men genom tillbakablickar utvidgas romanen till en släktsaga om tre generationer kvinnor med tragiska hemligheter. – Hela långlistan för Women’s prize for fiction hittar du här. Kortlistan tillkännages den 27 april, och vinnaren den 15 juni.

Daisys gamla folkabuss

Daisys gamla folkabuss

Glad Sankt Pirans dag! Fira Cornwalls inofficiella nationaldag och gör en läsresa till det härliga sydvästra England! En idyllisk cornwallsk kuststad, en gammal och skrotig folkabuss, och mystiska vykort från 1950-talet. Plus lite romantik och en gnutta magi. Daisys gamla folkabuss av Ali McNamara är perfekt feelgood för dig som vill fly verkligheten en stund.

Det straff hon förtjänar

Det straff hon förtjänar

En högaktad diakon avlider medan han sitter häktad för pedofili på polisstationen i Ludlow. Är det mord? Självmord? Har den lokala polisen begått fel i utredningen? Thomas Lynley och Barbara Havers skickas till den idylliska småstaden för att ta reda på vad som egentligen har hänt… Det straff hon förtjänar av Elizabeth George är den tjugonde boken om kriminalinspektörerna Lynley och Havers vid New Scotland Yard, en skicklig psykologisk spänningsroman som kan rekommenderas för alla som tycker om brittiska kriminalromaner. Den tjugoförsta boken om Lynley och Havers, Something to hide, kom ut nu i januari. – Elizabeth George fyller 73 år den 26 februari.

Anarchy in the UKR

Anarchy in the UKR

Läget mellan Ukraina och Ryssland är mycket spänt just nu. Men hur var det att växa upp i det Ukrainska SSR på 1980-talet – och hur förändrades livet där efter Sovjetunionens sönderfall? Anarchy in the UKR är ett slags barn- och ungdomsskildring som tar oss på en vild road trip genom östra Ukraina och dess moderna historia. ”Proletär postpunk”, skrev Spiegel Online om boken. Serhij Zjadan är den unga ukrainska litteraturens stjärnskott.

Bortom framtiden

Bortom framtiden

Vad skulle hända om havsnivån i Östersjön plötsligt steg flera meter? Bortom framtiden av Elisabeth Olin är en psykologisk roman om hurdana följder klimatförändringen och stigande havsnivåer kan ha för oss som bor vid Östersjöns stränder. Klimatkrisen är temat för årets Naturen till låns-vecka. Temaveckan ordnas 7–13 februari.

Skugga och svalka

Skugga och svalka

Vem kommer att få årets Runebergspris? En av de svenskspråkiga kandidaterna är Quynh Tran med sin debutroman Skugga och svalka om en familj som har invandrat från Vietnam till en liten stad i Österbotten. Berättaren, den yngste sonen i familjen, försöker tyda, tolka och hitta en mening i en värld som ofta är hemlighetsfull och ibland också skrämmande, full av skuggor. Varje kort kapitel är ”som ett polaroidfoto – ett fruset ögonblick som väcks till liv genom berättarjagets fantasi, dröm, minne eller synintryck”, skriver Svenska Yle om Trans bok. En suggestiv och målerisk barndomsskildring. – Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari.

Linda och Valentin : samlade äventyr 1

Linda och Valentin : samlade äventyr 1

Serietecknaren Jean-Claude Mézières avled den 23 januari 2022, vid 83 års ålder. Han skapade, tillsammans med författaren Pierre Christin, den klassiska science fiction-serien Linda och Valentin. De två rumtidsagenterna hann patrullera genom historien och bekämpa tidsresande pirater i över tjugo seriealbum som kom ut mellan 1967 och 2013. – Men hur började det hela? Hur träffades Linda och Valentin ursprungligen? Den första volymen av Linda och Valentin: Samlade äventyr innehåller de tre allra första berättelserna. Välkommen till 2700-talet och Det jordiska galaktiska imperiet!

Längs den lila linjen

Längs den lila linjen

Edgarpriset har uppkallats efter författaren Edgar Allan Poe (född 19.1.1809). Deckarpriset delas ut årligen av Mystery Writers of America. Fjolårets Edgar för bästa roman gick till den indiska författaren Deepa Anappara för boken Längs den lila linjen. ”Uppemot 180 barn försvinner i Indien varje dag. Den här romanen föddes ur ilskan och besvikelsen jag kände över ett system som sviker precis de människor det har i uppgift att skydda”, har Deepa Anappara sagt om sin debutbok. Det är en berättelse om den nioåriga pojken Jai som bor i ett slumområde någonstans i Indien. En dag börjar barn – Jais kompisar – försvinna spårlöst från slumkvarteren. Polisen gör ingenting för att utreda fallet, och Jai bestämmer sig för att själv försöka ta reda på vem som ligger bakom försvinnandena…

Babels hus

Babels hus

Har du redan röstat i välfärdsområdesvalet? Förhandsröstningen har börjat och diskussionen om hälsovårdsservicens framtid är i full gång. Vårdpolitik är förstås ett ämne som har debatterats flitigt också många gånger tidigare. I slutet av 1970-talet väckte till exempel P.C. Jersild stort uppseende med sin roman Babels hus, en satir över 1960- och 70-talets sjukvårdspolitik. Berättelsen om pensionären Primus Svenssons färd genom ett stort och modernt sjukhus opersonliga och avhumaniserade maskineri blev dock en bästsäljare – och senare även en tv-serie. Det första avsnittet av Babels hus med Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollen sändes ursprungligen den 15 januari 1981.

En familjeflickas memoarer

En familjeflickas memoarer

Författare, filosof, feministikon. Simone de Beauvoir föddes den 9 januari 1908 i en högborgerlig katolsk familj i Paris. Hon debuterade 1943 med romanen Den inbjudna och fick Goncourtpriset 1954 för nyckelromanen Mandarinerna. Boken Det andra könet från 1949 lade grunden till dagens feminism och innehåller det klassiska citatet: ”Man föds inte till kvinna, man blir det”. – En familjeflickas memoarer kom ut 1958 och är den inledande delen i Simone de Beauvoirs självbiografi.

Pages