Tipset

Som om vi hade glömt

Som om vi hade glömt

I dag 21.3 firar vi den internationella dagen mot rasism. Romanen Som om vi hade glömt är en självbiografisk skildring om hur det var att växa upp på en liten bruksort i Dalsland när de första flyktingarna från forna Jugoslavien anlände till Sverige i början av 1990-talet och den lilla byn delades i två läger: för eller mot flyktingarna. Författaren Daniel Poohl är chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo. 2013 belönades han med ABF:s litteraturpris ”för sitt hängivna arbete med att med ordets hjälp synliggöra rasismens rötter, former och drivkrafter”.

M/T och berättelsen om skogens under

M/T och berättelsen om skogens under

Författaren och nobelpristagaren Kenzaburō Ōe föddes i den lilla byn Ose på den japanska ön Shikoku 1935. Byn låg isolerad, omgiven av berg och stora skogar, och hade en rik muntlig berättartradition. Romanen M/T och berättelsen om skogens under bygger på de myter och sägner som Ōe hörde som barn. Det är en vacker och gåtfull berättelse om den lilla byn och dess historia. – Kenzaburō Ōe avled den 3 mars, 88 år gammal.

Sällskapsmänniskor

Sällskapsmänniskor

Candice Carty-Williams debut Queenie hyllades som en svart Bridget Jones när den kom ut 2019. Carty-Williams nya roman är en underbar och underhållande berättelse om den unga brittisk-jamaicanska Dimple Pennington och hennes stora, dysfunktionella bonusfamilj: fyra halvsyskon, fyra mammor och en frånvarande pappa. När Dimples otrevliga pojkvän råkar dö på hennes mammas köksgolv, blir Dimple tvungen att be sina halvsyskon om hjälp… "En skarpsynt, varm och helt oemotståndlig skildring om vikten av att ha en familj", skriver Aftonbladet om romanen.

Rågblont hår, grå ögon

Rågblont hår, grå ögon

Svenska Akademiens nordiska pris går i år till den isländske författaren Sjón. En av hans senaste böcker är romanen Rågblont hår, grå ögon som kom ut i svensk översättning 2020. Det är en berättelse om hur en helt vanlig pojke i efterkrigstidens Reykjavík blir en ledande gestalt i den nynazistiska rörelsen på Island. Varför radikaliseras unge Gunnar Kampen och varför hittas han död på ett tåg i London när boken börjar? Rågblont hår, grå ögon är en lågmäld och tankeväckande roman om ett ständigt aktuellt ämne. Boken bygger på verkliga personer och dokumentära uppgifter.

En främling knackar på din dörr

En främling knackar på din dörr

Håkan Nesser fyller år den 21 februari! Han är mest känd för sina böcker om kriminalkommissarie Van Veeteren som utreder brott i den fiktiva staden Maardam, någonstans i Nordeuropa. I Maardam med omnejd utspelar sig också Nessers senaste bok En främling knackar på din dörr från 2022. Den innehåller tre berättelser där en liten händelse får oanade och oåterkalleliga följder för huvudpersonens liv. Ska Van Veeterens efterträdare kommissarie Jung lyckas lösa fallen?

Tidens länkar

Tidens länkar

Black History Month är här – läs en bok om afroamerikansk historia! I Tidens länkar av Octavia E. Butler förflyttas Dana, en ung afrikanamerikansk kvinna, bakåt i tiden, från 1970-talets Kalifornien till en bomullsplantage i 1800-talets Maryland. Romanen är en science fiction-klassiker men också en skildring av slaveriets grymma verklighet och dess följder. – Black History Month har sina rötter i 1920-talets USA, men firas idag även i Kanada, Storbritannien och sedan 2021 också i flera länder i Afrika.

Sorgehögtid

Sorgehögtid

Sorgehögtid är en roman om familjen Shiraz som lever i det av England ockuperade Iran under andra världskriget. Boken kom ut i svensk översättning ifjol, men ursprungligen gavs boken ut redan 1969, i Iran under den så kallade Vita Revolutionen då landet genomgick flera reformer som bland annat förbättrade kvinnors situation. Sorgehögtid är den första romanen på persiska som skrivits av en kvinna, och författaren Simin Daneshvar var professor i litteratur vid Teherans universitet. Bara tio år senare avskedades Daneshvar dock från sin professorpost, när den islamiska republiken grundades. Den 12 februari är Irans nationaldag och den firas till minne av den iranska revolutionen 1979.

Tingen

Tingen

Vem får Runebergspriset i år? Det får vi veta på Runebergsdagen den 5 februari då vinnaren offentliggörs i Borgå. Bland de tio nominerade verken finns bland annat Ulrika Nielsens nya bok, diktsamlingen Tingen som enligt Runebergsjuryns motivering "närmar sig vårt ambivalenta förhållande till de föremål vi omger oss med genom ömsom värme, humor och kritisk skärpa. Nielsen synar inte bara det materiella överflöd som belamrar våra kökslådor, källarförråd och fantasier, utan tar på allvar även de emotionella band som vi knyter till föremålen som följer oss genom livet. Ulrika Nielsens Tingen är som ting är bäst: glasklar och lysande, omöjlig att inte plocka upp och välja ut." Vilken är din favorit bland kandidaterna?

Bibliotekarien i Auschwitz

Bibliotekarien i Auschwitz

Mellan 11 och 17 miljoner människor dödades av Nazityskland under andra världskriget, bland annat i förintelse- och koncentrationsläger. Det största av dessa var Auschwitz där minst 1,1 miljoner människor hann dö innan lägret befriades den 27 januari 1945. Numera är den 27 januari den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Det är oerhört viktigt att vi inte glömmer förintelsen och att vi fortsätter att bekämpa intolerans, främlingsfientlighet och rasism. – Romanen Bibliotekarien i Auschwitz är en verklighetsbaserad berättelse om Dita Kraus, en ung flicka som lyckades överleva Auschwitz.

Arthur & George

Arthur & George

Great Wyrley-skandalerna var en serie mystiska händelser som i början av 1900-talet väckte stor uppståndelse i England. I en liten by i Staffordshire hade flera djur, bland annat hästar och ponnyer, blivit utsatta för lemlästning. George Edalji, en ung advokat av parsiskt ursprung blev snart misstänkt för dåden och dömdes till flera års straffarbete. Men polisundersökningen och rättegången ifrågasattes av många, och en av dem som engagerade sig i fallet var självaste Sir Arthur Conan Doyle som ansåg att unge George hade blivit fel dömd. Läs mer om det egendomliga rättsfallet i romanen Arthur & George! – Författaren Julian Barnes är född 19 januari 1946.

Jag står här och stryker

Jag står här och stryker

Tillie Olsen anses vara en av de riktigt stora feministiska författare i USA. Hon föddes den 14 januari 1912 i en rysk-judisk invandrarfamilj i Nebraska. Hon började skriva tidigt, men debuterade först 1961, med novellsamlingen Tell me a riddle. Boken är numera en feministisk klassiker, och en nyutgåva av den svenska översättningen kom ut 2022. De fyra korta och täta novellerna i samlingen skildrar arbetarkvinnors verklighet och erfarenheter, och Olsen har jämförts med såväl Moa Martison som Maja Ekelöf. "Det är smärtsamt och det är vackert och det resonerar i djupet av själen över världsdelar, epoker och generationer," skriver en recensent om Olsens noveller.

Midnattslöftet

Midnattslöftet

Fyrverkerier, champagne och lyckokakor – det är nyår i Larkmead, en liten by på den engelska landsbygden i Suffolk! Gemma, Caitlin och Saffron träffas på en stor nyårsfest, blir vänner och gör upp nyårslöften tillsammans. Men vad kommer det nya året att föra med sig? Vad kommer att hända i de tre väninnornas liv och hur ska det gå med deras storslagna nyårslöften? – Midnattslöftet av Lucy Diamond är en härlig feelgood-roman om vänskap och nya möjligheter, perfekt läsning för nyårshelgen.

I vidundrets mage

I vidundrets mage

”Till er alla, från oss alla: en riktigt god jul”, önskar Benjamin Syrsa oss varje år på tv. Benjamin är – förstås – en tecknad figur från Disney-filmen Pinocchio, som bygger på Carlo Collodis sagobok från 1880-talet. Berättelsen om den lille trädockan som ville bli en riktig pojke har blivit översatt till över hundra språk och har inspirerat otaliga konstnärer, författare och filmskapare. Även i år har två nya långfilmer om Pinocchio haft premiär. Också romanen I vidundrets mage (2022) av den brittiska författaren Edward Carey tar avstamp i den välkända sagan, men den här gången är det Pinocchios pappa, den fattige dockmakaren, som är huvudpersonen. Pinocchio har rymt hemifrån och pappan har gett sig ut för att hitta sin son, men har blivit svald av en enorm havsvarelse. Nu sitter han inne i ”vidundrets” mage och skriver dagbok om sitt liv, om konst och om föräldraskap. I vidundrets mage är en underbar och udda saga för vuxna, en fin läsupplevelse.

Den blinde konungens spira

Den blinde konungens spira

Stockholm, 1922. Julen närmar sig när någon bryter sig in ett antikvariat och stjäl en värdefull gammal bok, Tycho Brahes sista dagbok. Agenterna vid Avdelning Vanadis rycker ut för att lösa fallet och hamnar snart i en undre värld med sekter, hemliga sällskap och konspirationsteorier; luftskepp och en mordlysten julbock. Den blinde konungens spira av Nils Håkanson är en annorlunda thriller, intelligent, lekfull och underhållande. ”Lite som en Ture Sventon på speed,” skrev Expressen i sin recension. Boken är en fristående uppföljare till romanen Järnskallen från 2015. – Den danske astronomen, astrologen och alkemisten Tycho Brahe föddes den 14 december 1546.

Mordnatt råder, tyst det är i husen

Mordnatt råder, tyst det är i husen

"Mordnatt råder, tyst det är i husen." Så lyder det hotfulla meddelande som invånarna i Arvidsträsk hittar bakom den första luckan i byagårdens julkalender. Har meddelandet något att göra med de hemska, ouppklarade morden fyrtio år tidigare? Kommer mördaren att slå till igen? Ska den pensionerade polisen Rolf Ström och den nyinflyttade deckarförfattaren Riita Niemi hitta mördaren innan det är för sent? – Mordnatt råder, tyst det är i husen är en förträfflig mysryslig pusseldeckare som utspelar sig i Norrbotten. Boken publicerades ursprungligen som ljudboksjulkalender 2021, men nu finns deckarjulkalendern också i bokformat.

Jul vid världens ände

Jul vid världens ände

Massor av härliga nya julromaner kommer ut även i år! En av dem är Kate Hewitts mysiga Jul vid världens ände som utspelar sig på de vindsvepta Orkneyöarna. Här hittar du ett urval av årets bästa julfeelgood!

Välborne Herr Tristram Shandy

Välborne Herr Tristram Shandy

Läs en 1700-talsklassiker! Författaren Laurence Sterne föddes den 24 november för 309 år sedan. Han var nästan 50 år och tjänstgjorde som präst i York när han skrev romanen Välborne Herr Tristram Shandy. Den mycket originella boken blev genast en succé och anses i dag vara en föregångare till modernistiska och postmodernistiska författare. Den är ett komiskt mästerverk, en dråplig parodi – bland annat – på samtidens populära memoarer; en fiktiv autobiografi där huvudpersonen och berättaren Tristram Shandys födelse inte äger rum förrän mot slutet av romanen! ”Ett av berättarlitteraturens mest udda verk”, skriver Nationalencyklopedin om boken.

När vi var samer

När vi var samer

Reformen av sametingslagen har väckt livlig debatt i regeringen den här veckan. Om du vill veta mera om samer, deras historia och situation i dag, läs Mats Jonssons grafiska roman När vi var samer där han berättar om sin familjs samiska ursprung.

Vindarnas gräns

Vindarnas gräns

"Hela sommaren / har tranorna ropat i norr. / En morgon / finns bara dimman. / Spjutet går genom mig. / Ja, nu är de borta. // En höst / kommer jag att ta / mitt vingepar från hyllan. / Häkta det på mig. / Lämna huset olåst. / Lyfta." - Ur diktsamlingen Vindarnas gräns (1993). Författaren och lyrikern Wava Stürmer avled den 6 november. Hon föddes i Belgiska Kongo 1929, men växte upp och bodde hela sitt liv i Österbotten. Hon var en mångsidig författare och gav ut lyrik, romaner, barn- och ungdomsböcker och dramatik. Hon var dessutom aktiv inom kvinnorörelsen och var med och grundade förlaget Författarnas andelslag.

Eden

Eden

Goncourtpriset är Frankrikes mest prestigefyllda litteraturpris och det delas ut i början av november. En av de nominerade till årets pris var Monica Sabolo med romanen La vie clandestine som tyvärr ännu inte har blivit översatt till svenska. Men åtminstone två av Sabolos tidigare böcker finns redan i svensk översättning. Romanen Eden från 2020 är en berättelse om femtonåriga Nita som bor i ett reservat för ursprungsbefolkningen, i kanten av en stor urskog där det börjar hända märkliga saker. Det är en gåtfull och kuslig berättelse, vackert skrivet och mycket spännande.

Pages