You are here

Författarpresentationer

13.12.2017

Algot Untola är en av våra mest gåtfulla författare. Han publicerade inga verk under sitt eget namn, utan använde olika författarnamn. Mest känd är han som Maiju Lassila, men även som Ilmari Rantamala och J.I. Vatanen. Untolas identitet var länge ett mysterium även för förläggarna; manuskripten bara uppenbarade sig på deras bord.

13.12.2017

Runar Schildt / MuseiverketBland sina samtida var Runar Schildt den mest uppburne prosaförfattaren, och som dramatiker slog han igenom också i Sverige. Under ett drygt decennium gav Schildt ut åtta novellsamlingar och tre skådespel.

13.12.2017

Edith Södergran var en banbrytande modernistisk poet med en exceptionell särart i Finland och Norden och även i europeisk jämförelse. Rätt så exceptionella var även hennes livsomständigheter. Hon föddes i S:t Petersburg men familjen flyttade snart till Raivola på Karelska näset. Sina skolår tillbringade Edith dock i S:t Petersburg där hon gick i en tysk skola. Redan under skolåren bekantade Edith sig med den franska symbolismen, den ryska futurismen och den tyska expressionismen men tog även intryck av Heine och Goethe. Som tonåring insjuknade hon i tuberkulos och tillbringade långa tider i sanatorier i Finland och i Schweiz. Under utlandsvistelsen reste hon även i storstäder och bekantade sig med den Centraleuropeiska kulturen, speciellt målarkonsten.

11.7.2013

Gunlög är ett tåg. Gunlög är inte ett tåg. Allt är sant. Gunlög jobbar på ett tåg och tåget jobbar i Gunlög, jobbar tills hon tycker sig vara bara tåg. Inte tuff-tuff, för det är hon inte, Gunlög, men dunk-dunk. Skenor och spår. Gunlög skenar iväg, turerna är så många och det är hennes tur hela tiden, hon hinner aldrig vara inte tåg.

Av blygsel blev Adele fet, 2000

17.1.2014

År 1982 skrev Lars Huldén en juldikt för Vasaradion som sedan blev till flera dikter som publicerades i diktsamlingen Mellan jul och ragnarök (Schildt, 1984).

29.12.2011

Man kan fråga sig vad Staffan Bruun är mest känd för – som journalist på Hufvudstadsbladet, som gudabenådad pratmakare i radioprogrammet Fritt Fram med Stefan och Staffan i Radio Vega eller som författare av de roliga, satiriska deckarna om journalisten Burt Kobbat.

26.1.2012

Zinaida Lindén är en författare med en spännande profil. En rysk författare som skriver på svenska och med Japan som särintresse. Och som därtill har en finsk läskrets, tre av hennes böcker har översatts till finska.

27.2.2014

I mitten på 1990-talet dök namnet Annika Luther upp i de litterära medierna. Redan med sin första bok stod det klart ett nytt författarnamn fötts inom den finlandssvenska ungdomslitteraturen. Med sina välskrivna och spännande intriger trollbinder Annika läsaren genast från bokens första sida.

29.12.2011

Marita Lindquist kan med skäl kallas den finlandssvenska barnlitteraturens Grand Old Lady. Född 1918  har hon hunnit med en diger produktion.

12.11.2013

Mitt i den smällkalla vintern nådde oss budskapet att en av den finlandssvenska litteraturens mest prominenta författare har dött. Efter ett aktiv författarskap som varade mer än 60 år tystnade Bo Carpelans röst den 11.2.2011.  

29.12.2011

"Vanliga människor brukar säga hej eller något annat trevligt när de kommer hem". Hon ser forskande på mig, innan hon reagerar "vad du har blivit lättsårad" och försvinner ut till köket med Milla, som jag visst glömt att ge mat, i hälarna. jag ligger kvar och ligger fortfarande när hon placerar ut en skål med druvor på soffbordet, och muttrar "kanske de här kan pigga upp dig lite.

29.12.2011

Det finns knappast en enda dikt av Peter Sandelin där naturen inte är närvarande, om inte annars så åtminstone i snön som faller eller i molnen och rymden som ofta får vidga perspektivet.

1.6.2012

Marianne Peltomaa har jobbat som läromedelsredaktör på Schildts förlag i många år. Som romanförfattare debuterade hon år 1992 med romanen Bryggan. Följande år gav hon ut romanen Trappan, om människor i en trappuppgång någonstans i huvudstadsregionen.

30.8.2013

När Malin Kivelä gav ut sin första roman Australien är också en ö (2002) väckte den genast stor entusiasm.

25.10.2013

”Med omväxlande, träffande och ofta överraskande satser uppnår Robert Åsbacka ett inspirerande litterärt resultat. Han visar upp globaliseringens inflytande på sinnesstämningar och orter som befinner sig långt borta från världens tillväxtcentra.

Pages