Vinnaren av Runeberg Junior 2020

Sidospår
7.2.2020

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Årets Runeberg junior pris gick till den finske författaren Tapani Bagge med sin bok Katoava muumio (illustrerad av Carlos da Cruz). Boken har kommit ut på förlaget Karisto. Prissumman är på 10.000 euro. Av tio kandidater (fem finskspråkiga, fem svenskspråkiga) utsågs vinnaren av barn i Borgås förskolor, samt årskurs 1 och 2. I år var det sammanlagt 173 barn. Ett hedersomnämnande fick Henrika Anderssons bok Nagu-nalle och kastasdjuren (illustrerad av Christel Rönns) som kommit ut på Förlaget.

Tapani Bagge (f. 1962) från Hämeenlinna har skrivit ett stort antal böcker för barn, ungdomar och vuxna, och även jobbat som översättare. Carlos da Cruz är född i Frankrike, men numera bosatt i Esbo där han jobbar som grafiker och illustratör.

Katoava muumio utspelar sig i Helsingfors och Ateneum. Man har öppnat en egyptisk utställning på muséet och som dragplåster har man en äkta sarkofag och mumie. Polisen och Apassit står handfallna när ljuset släcks under den högtidliga öppningen. Mumien och sarkofagen blir stulna! Apassit beslutar sig för att lösa mysteriet. Apassit är en grupp ungdomar som består av Heikki, Otto, Erik och Samuli, samt Heikkis syskon, tvillingarna Elli och Nelli. Boken finns inte på svenska.

Tilläggsuppgifter:

De nominerade till 2020 års Runeberg junior pris (Boksampo)

Information om priset (Lasten kirjainstituutti)