Nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021

Sidospår
26.3.2021

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Nordiska rådet delar varje år ut priser i olika kategorier. Det är miljöpris, musikpris och filmpris. Man delar också ut priser för litteratur, en klass för vuxna och en klass för barn- och ungdomslitteratur. Nu har nomineringar kommit. 14 böcker har nominerats, av nordiska länder och territorier. Också det samiska språkområdet får nominera en kandidat. De nominerade böckerna har kommit ut 2019 eller 2020 och har skrivits på ett av de nordiska språken.

Priset för barn- och ungdomslitteratur har delats ut sedan 2013. Vinnaren får 300.000 danska kronor och en prisstatyett som kallas Nordlys. Vem som vinner årets pris meddelas 2 november i Köpenhamn när nordiska rådet sammaträder.

Här är några av de nominerade (klicka på titlarna för att läsa mer om böckerna på Boksampo/Kirjasampo):

Finland har nominerat Mitt bottenliv - av en ensam axolotl som är skriven och illustrerad av Linda Bondestam. På finska har Finland nominerat Kesämyrsky av Siiri Enoranta. Kesämyrsky är en ungdomsroman. 

Sverige har nominerat bilderboken Jag och alla av Ylva Karlsson, illustrationer av Sara Lundberg. Sverige har också nominerat De afghanska sönerna av Elin Persson. Jag har skrivit boktips om De afghanska sönerna. Vill ni läsa boktipset kan ni välja "Fler tips" i rutan med boktips på Sidospår. Där scrollar ni ner och väljer sidan 2. 

Åland har nominerat Nattexpressen av Karin Erlandsson med illustrationer av Peter Bergting. 

Alla nomineringar finns på Nordiska rådets webbsida. Följ länken här nere. Ni kan klicka på länkarna för att läsa mera om de nominerade:

Nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021