Boktips till Läsveckan 2021

Sidospår
8.4.2021

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Vi är nu mitt inne i Läsveckan, i år 5-11.4. Temat för 2021 är Läskunnighet - en medborgarfärdighet.

Här följer några tips på böcker man kan läsa, inte bara under Läsveckan, utan hela året. Böckerna vänder sig till barn och ungdomar i olika åldrar. Jag länkar till bokhyllor där böckernas pärmbilder finns.

Cirkusdeckarna är en rolig och spännande bokserie av Dan Höjer. Den handlar om tvillingarna Kaspar och Katinka som är cirkusartister och åker runt i Sverige med cirkusen för att uppträda. Kaspar och Katinka är också duktiga på att lösa mysterier. Det finns många böcker om Cirkusdeckarna, i nuläget 24 böcker. Dessutom finns det fem lättlästa böcker om tvillingarna. De lättlästa böckerna är kortare och har lättare text. 

Bokhyllan om Cirkusdeckarna

Dagbok för alla mina fans är en annan mycket populär barnbokserie, av Jeff Kinney. Den handlar om Greg och hans familj. Greg skriver dagbok om vad som händer i skolan, hemma, och på resor och annat. Han har en storebror som heter Rodrick och en lillebror som heter Manny. Gregs kompis Rowley är också med i böckerna. Men det är inte alltid som Greg och Rowley kommer överens. Det finns 15 böcker i nuläget om Greg. Dessutom har Rowley skrivit och ritat en egen bok.

Bokhyllan om Gregs dagbok

För den som gillar monster finns Martin Widmarks serie om Nelly Rapp, som studerar vid Monsterakademin. En annan av Martin Widmarks serier är den om LasseMajas detektivbyrå, som också den är mycket populär. 

Bokhyllan om Nelly Rapp

Bokhyllan om LasseMajas detektivbyrå

I Martin Olczaks serie om trollkunnige Jack ingår för tillfället 16 böcker. De är riktigt spännande. Jack möter troll, häxor, spöken, varulvar och mycket annat i böckerna. En berättelse fortsätter genom fyra böcker och det finns fyra berättelser.

Bokhyllan om Jack

För den som gillar mysiga berättelser om spöken finns två serier som heter Spöksystrar och Fröken Spöke. Spöksystrar är skrivna av Mårten Melin, medan Kerstin Lundberg Hahn har skrivit om Fröken Spöke. Det är lättlästa serier med spänning och humor.

Bokhyllan om Spöksystrar

Bokhyllan om Fröken Spöke

Enhörningsakademin av Julie Sykes är en serie om elever som studerar vid Enhörningsakademin där de får varsin enhörning att ta hand om. Vid akademin händer det mycket och eleverna har flera mysterier att lösa. I varje bok är det en elev med sin enhörning som är i huvudrollen, men böckerna handlar ju om skolan så det är samma elever och lärare och enhörningar som återkommer i böckerna.

Bokhyllan om Enhörningsakademin (och andra böcker om enhörningar)

När det gäller böcker för ungdomar vill jag gärna tipsa om några dystopier. Suzanne Collins populära Hungerspelen och Veronica Roths böcker om Divergent. Lois Lowry har en spännande serie som börjar med Den utvalde och så finns James Dashners Maze Runner-serie. 

Bokhyllan med dystopier för ungdomar

Till sist vill jag tipsa om Harry Potter, för dem som inte ännu har stiftat bekantskap med den unge trollkarlen. Sju böcker ingår i originalserien av J K Rowling. Dessutom finns manuset till en teaterpjäs, Harry Potter och det fördömda barnet, som kallas för den åttonde berättelsen. J K har också givit ut en sagobok, en lärobok och en bok om Quidditch som det talas om i Harry Potter böckerna.

Bokhyllan om Harry Potter

Hoppas många barn och ungdomar hittar bra, roliga och spännande lästips bland alla dessa böcker. Det finns mycket att välja på. Det här är bara en liten bråkdel.