Heidi

Sidospårets Tips
3.3.2020

Information om verket: Heidi

Fler tips

Johanna Spyri som egentligen hette Johanna Louise Heusser (1827-1901) var en schweizisk författare som skapade barnboksklassikern Heidi (uttalas Haidi), som kom ut i början av 1880-talet. Heidi har sedan kommit ut i många olika format och översättningar, både som böcker och film och som TV-serie. Veckans boktips handlar om Heidi, återberättad i lättare version av tyskan Maria Seidemann (1944-2010). Jutta Knipping har bidragit med vackra målade bilder. Marie Helleday Ekwurtzel har översatt till svenska.

Heidi handlar om en liten flicka som inte har några föräldrar. Hon kommer med sin moster till en liten alpby. Mostern kan inte ta hand om henne utan Heidi måste istället bo hos sin farfar uppe på ett berg. Farfar är en sur gubbe som bor ensam med sina två getter. Inte vet väl han hur man tar hand om små flickor? Men han accepterar Heidi. Och Heidi träffar en pojke som heter Peter, som vallar getterna uppe på berget. De kommer snart bra överens. Men det är bara på sommaren som Peter kommer för att valla getter. På vintern går han i skolan.

På våren kommer mostern för att hämta Heidi. Hon ska flytta till ett hus i en stor stad som heter Frankfurt. Heidi ska vara sällskap till Klara, en flicka som är sjuk och sitter i rullstol. Heidi vill inte! Men mostern är envis. Klaras mamma är död och pappan är en av de rikaste i Frankfurt. Hushållet sköts av den stränga fröken Rottenmeier och den snälla betjänten Sebastian. Heidi blir fort kompis med Klara. Men fröken Rottenmeier tycker Heidi inte alls om. Sebastian bär Klara upp och nerför trapporna. Heidi har aldrig gått i skola, men nu får hon lära sig läsa och skriva tillsammans med Klara.

Visst har Heidi roligt med Klara, men hon längtar hem jättemycket till farfar och getterna och Peter. Hon vet inte om hon någonsin kommer att få träffa dem igen. Hon längtar så mycket att det gör ont i henne.

Det är en fin berättelse om lilla Heidi. Och det är lätt att förstå varför boken har blivit en klassiker. Trots alla översättningar och olika versioner har grundhistorien behållits. Den här versionen har kommit ut på förlaget Hegas, som ger ut lättlästa böcker för barn och ungdomar. Boken ingår i en serie som de kallar "Våra klassiker". Andra böcker som hittills kommit ut i samma serie är Peter Pan, Nils Holgersson, Trollkarlen från Oz, Pinocchio och De tre musketörerna. Heidi är den senaste boken i serien, men det kommer säkert flera klassiker som återberättats på ett lättare sätt.

Hegas använder en skala från ett till fem på sina böcker. Heidi hör till nivå 4, för dem som vill lära sig några svåra ord och ett språk som ställer lite högre krav på ordförråd och grammatik. Boken har ca 60 sidor. Bilderna av Jutta Knipping är färgstarka och fina. Boken rekommenderas varmt för nya generationer. Kan passa som högläsningsbok t.ex. i skolan eller för barn som kommit lite längre i sin läsförståelse.