Hilda och gymnastikdräkten

Veckans boktips handlar om en flicka som heter Hilda. Hon har en bror som heter Rasmus och två kompisar som heter Bella och Henning. Mamma är frisör och skild från pappa som bor i Norge och har en ny familj. Mamma har någonting som kallas migrän och kan inte jobba så mycket då hon får jätteont i huvudet ibland.

Bella går på gymnastikträning och har en jättefin dräkt på sig. Hilda vill så klart också börja gympa. Man får öva några gånger gratis för att se om man tycker det är intressant. Henning följer med, fast han är inte så duktig. Han får sitta vid sidan och vakta vattenflaskorna. Han blir så andfådd då hans lungor inte är så starka. Henning föddes för tidigt. 

Hilda tycker det är roligt på gympan där man får slå kullerbyttor, stå på händer och allt möjligt. Men det är en sak som bekymrar Hilda. Alla har gymnastikdräkter på sig. Alla utom Hilda och Henning. Mamma betalar för att Hilda ska få gå på gympa ända till sommaren, men mamma tycker att gympadräkterna är alldeles för dyra. Hilda får nöja sig med shorts och t-skjorta. 

Så får Hilda höra att de ska ha en uppvisning för familjer och bekanta. På uppvisningen ska de också få ett märke som de kan sätta på väskan t.ex. Det kallas märkesdagen. Hilda blir allt mer orolig. Hon vill inte tänka på hur det skulle vara att ha uppvisning i shorts och t-skjorta när alla andra har fina gympadräkter. Dessutom ska man ha flätor i håret på märkesdagen. Mamma är ju frisör, så hon kan göra flätor åt Hilda. Men mamma är bjuden på fest till en kompis och hinner kanske inte komma till uppvisningen. 

Pappa kommer från Norge för att sköta Hilda och Rasmus. De har roligt; går på badhus, har spelkväll med chips. Men hur ska Hilda våga berätta för sin pappa om gympadräkten? Pappa har ju inte heller så mycket pengar. Och Rasmus behöver nya fotbollsskor. De är också dyra. Hilda blir ledsen när hon tänker på det. Dessutom måste pappa fläta Hildas hår och då ser det ut som om Hilda har två korvar i håret!

Boken har skrivits av Christina Lindström och illustrerats i svartvitt av Annika Lundholm Moberg. Det är en fin berättelse med många allvarliga teman; en mamma som ofta är sjuk, skilda föräldrar, pengatrubbel och att inte våga berätta vad man behöver. Det finns åtminstone två böcker till om Hilda. De handlar om en hamster som blir stulen och årets kalas.

Boken har en åldersrekommendation på 6-9 år. Den kan även passa som högläsningsbok. Boken har 100 sidor, men kapitlen är ganska korta och texten lättas upp med Annikas illustrationer i början av varje kapitel. Boken finns även som e-bok, bland annat i det e-bibliotek som används av Vasa stadsbibliotek och Fredrikabiblioteken. Jag har själv läst boken som e-bok och rekommenderar den.