Livet enligt Dunne

Veckans boktips handlar om en flicka som heter Dunne. Fast egentligen heter hon Daniela, men alla säger Dunne. Dunnes mamma är död och hon bor tillsammans med sin pappa Giovanni, eller Gianni som han kallas. Det är Dunnes första sommarlov. Något fruktansvärt har hänt. Gianni har blivit påkörd av en bil och måste stanna länge på sjukhuset. Dunne får bo med sin kompis Ella Frida på en ö i havet. Där bor förstås också Ella Fridas lillasyster Miranda, hennes mamma och bonuspappan Uffe. Roy och Partyboy finns också på ön. Det är Ella Fridas marsvin. Dunnes marsvin Snö och Flinga och även hennes katt får bo hos mormor och morfar.

Flickorna har det roligt på ön, badar flera gånger per dag och säljer kaffe, saft och bullar till passagerarna som kommer med den stora båten till ön. Dunne talar med sin pappa i telefon varje dag. Men en kväll ringer inte Gianni som han brukar. Dunne blir förstås orolig. Men Ella Fridas mamma har en överraskning åt dem.

Mormor ska komma och hälsa på Dunne. Också kusin Svante är med. Svante avslöjar en hemlighet som han inte får tala om. Dunne blir arg och ledsen. Pappa har fått en flickvän som heter Vera. Det är nog därför han inte ringde till Dunne på kvällen. Gianni har fått permission, det vill säga ledigt, från sjukhuset och ska komma och hälsa på Dunne. Också Vera kommer med. Men det blir inte riktigt så roligt som Dunne tänkt sig. Det blir bråk och Gianni och Vera åker tillbaka till sjukhuset. Ella Frida försöker trösta Dunne.

Livet enligt Dunne är skriven av Rose Lagercrantz och den har fina illustrationer i svartvitt av Eva Eriksson. Rose Lagercrantz har skrivit ett stort antal böcker för barn och ungdomar, också bilderböcker. Det här är den fjärde boken om Dunne. Böckerna kommer i en viss ordningsföljd, men jag tycker det går bra att börja läsa vilken bok som helst. Själv började jag med femman och nu har jag läst fyran. Jag kommer nog att läsa alla andra delar också så småningom.

Här kommer böckerna i ordningsföljd, i fall ni vill läsa i rätt ordning:

1. Mitt lyckliga liv 

2. Mitt hjärta hoppar och skrattar

3. Sist jag var som lyckligast

4. Livet enligt Dunne

5. Vi ses när vi ses

6. Lycklig den som Dunne får

7. Kärlek är bättre än ingen kärlek

Det är fina böcker som blandar humor och allvar. Jag rekommenderar böckerna varmt. Den här boken har 105 sidor, men det är många bilder och ibland är det bara en rad text på sidan. Den är ganska lättläst och passar bra för en nybörjarläsare eller en läsare som kommit lite längre. Den har en åldersrekommendation på 6-9 år.