Harry Potter och de vises sten

När jag gick igenom vilka böcker som finns på den här listan, blev jag förvånad över att ingen tipsat om Harry Potter! Så det får bli veckans boktips. Harry Potter och de vises sten är den första Harry Potter boken som kom ut av Joanne Kathleen Rowling. Den publicerades på engelska 1997 och första svenska versionen kom 1999. 

De vises sten börjar med att bebisen Harry blir lämnad på trappan hos sin elaka moster Petunia och morbror Vernon, och kusin Dudley.Harrys föräldrar är döda. Redan i andra kapitlet hoppar man fram tio år i tiden. Harry är då 10 år, nästan 11. Han har haft en tuff uppväxt och blir ständigt mobbad av Dudley och illa behandlad av Vernon och Petunia.

Så kommer plötsligt ett brev till Harry. Men Vernon sliter det ur händerna på honom innan han hinner läsa det. Under de följande dagarna kommer fler och fler brev till Harry, men Vernon är snabb och lyckas förstöra alla. Till slut går det överstyr med breven och Vernon tvingar iväg familjen till ett öde hus långt ute på en ö. Harry ska fylla 11 år och halvjätten Hagrid kommer för att hämta Harry. Han får äntligen veta att han är en trollkarl och ska studera vid Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Harry följer med Hagrid och det är här hans liv förändras för alltid. 

Elever från hela Storbritannien kommer till Hogwarts för att studera magi under sju år, från det att de är ca 11 år. De bor på skolan som är ett stort slott med många torn och är indelade i fyra elevhem: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw och Slytherin. Den magiska sorteringshatten talar om att Harry ska höra till Gryffindor. Dit hamnar också kompisen Ron, som han möter första gången på Hogwartsexpressen, tåget som tar dem från London till skolan. Ron kommer från en stor, men fattig familj. Han har fem storebröder och en lillasyster. Under Halloween, efter en farlig episod med ett stort troll, blir Harry och Ron kompis med Hermione, en mycket smart flicka som pluggar hårt och redan kan mycket om skolan innan hon börjar där.

Det blir ett skolår fyllt med äventyr men också vanligt skolliv. Harry får lära sig många nya ämnen, bl.a. om trollformler, trolldrycker, magiska växter och hur man flyger på en kvast. De vises sten är en magisk sten som någon vill komma över. Harry, Ron och Hermione lyckas få reda på att stenen finns på Hogwarts. Men vem är det som vill ha stenen, och varför? Och vem skadar de vackra enhörningarna som blöder silverblod i den förbjudna skogen? Det blir ett riktigt farligt slut där Harry är nära att förlora livet. 

Skolan har en mängd olika professorer och elever. Här finns den smarta, snälla rektorn Dumbledore, den stränga McGonagall som har ansvar för Gryffindor, halvjätten Hagrid som tar hand om skogen och markområdena utanför Hogwarts. Här finns också dvärgen Flitwick som undervisar i trollformellära, spöket Binns som undervisar i magisk historia, det tråkigaste ämnet, och många andra lärare, bl.a. trolldrycksprofessorn Snape som verkar ogilla Harry får första dagen. Även den elaka vaktmästaren Filch jobbar på skolan. Med sig har han en katt som man ska se upp med! 

Av eleverna vill jag särskilt nämna Neville Longbottom, som är en annan Gryffindorpojke i Harrys klass. Han älskar magiska växter. Harrys fiende är Draco Malfoy från Slytherin, och hans ständige kompanjoner Vincent Crabbe och Gregory Goyle. Harry är med i Gryffindors Quidditchlag och får tävla på sin kvast mot andra elevhem. Hans jobb i Quidditchmatcherna är att försöka fånga den lilla gyllene bollen med vingar, som är otrolig snabb och svår att se. 

Det är mycket som kan sägas om Harry Potter. Böckerna har översatts till ett 70-tal språk, och sålt i minst 450 miljoner exemplar! Böckerna har även blivit filmer. Det finns sju böcker om Harry Potter. Dessa böcker blev till åtta filmer, eftersom man var tvungen att göra sista boken till två filmer för att få med allt det viktiga. Man gjorde också en pjäs som utspelar sig när Harry är vuxen. Man måste läsa Harry Potter böckerna i rätt ordning! Annars är det svårt att hänga med i handlingarna. Här är den rätta ordningen på böckerna:

1. Harry Potter och de vises sten

2. Harry Potter och hemligheternas kammare

3. Harry Potter och fången från Azkaban

4. Harry Potter och den flammande bägaren

5. Harry Potter och Fenixorden

6. Harry Potter och halvblodsprinsen

7. Harry Potter och dödsrelikerna

Pjäsen som gjordes (och gavs ut i manusform) heter Harry Potter och det fördömda barnet. Jack Thorne är huvudförfattare till manuset.

Jag hoppas verkligen att nya läsare hittar Harry Potters underbara värld. Läs böckerna och titta på filmerna så kan jag lova att ni har undehållning för lång tid framöver. Böckerna blir gradvis alltmer läskiga, men de innehåller även kärlek, vänskap, skolliv och humor. Jag tror fjärde och femte delen är de tjockaste böckerna, men det är inget man tänker på. Har man kommit in i dem, så vill man bara läsa mer och mer! Då önskar man nästan att alla böcker var lika tjocka som femte boken är.

Den första boken, och kanske den andra, kan mycket väl läsas av föräldrar högt för barnen. När det gäller filmerna, skulle jag rekommendera att först läsa boken, sedan se filmen med samma namn innan man läser följande bok i serien. Notera att filmerna har åldersgräns och föräldrarna bör själva avgöra om de anser att barnen är tillräckligt stora för att se filmerna tillsammans med vuxna. Vissa barn har inga som helst problem med att se filmerna, medan andra kan tycka att de är lite otäcka på vissa ställen.

Böckerna har översatts till svenska av Lena Fries-Gedin. Böckerna har kommit ut i flera upplagor med olika pärmbilder. Nu har man även börjat ge ut böcker som är underbart illustrerade av Jim Kay. J.K. Rowling har sedan Harry Potter givit ut ett antal böcker för vuxna, bl.a. under namnet Robert Galbraith. Hon gav också ut Harry Potter böckerna Fantastiska vidunder och var man hittar dem, Quidditch genom tiderna och Barden Beedles berättelser. Dessa tre förekommer i serien om Harry Potter. Den första är en lärobok, den andra är en bok som Harry lånar från skolans bibliotek och den tredje är en sagobok.

Fantastiska vidunder har också kommit ut som film. Där handlar det om Newt Scamander, författaren som skrivit boken, hur han kommer till New York i slutet av 1920-talet för att leta efter magiska djur innan han sedan skriver boken. Just nu finns det två filmer om Newt Scamander. Båda filmernas manus har getts ut i bokform och kan läsas i manusform, precis som manuset för pjäsen.