Kalle och chokladfabriken

Veckans boktips handlar om den fattiga pojken Kalle Spann som får sitt livs chans att besöka Willy Wonkas hemlighetsfulla godisfabrik när han är en av de lyckliga fem som hittar en guldbiljett i sin chokladkaka.

Kalle är en pojke som bor med sina föräldrar och far- och morföräldrar i ett ruckel i närheten av Willy Wonkas godisfabrik. Varje gång Kalle går förbi fabriken, som är omgärdat av höga staket, stannar han och drar djupt efter andan. Det doftar ljuvligt av choklad och godis. Familjen är mycket fattig och Kalle går ofta hungrig. Han längtar efter sin födelsedag när han vet att han kommer att få en av Willy Wonkas chokladkakor. Han förväntar sig inte att få någon guldbiljett, som det skrivits om i tidningen, men han vill så gärna njuta av chokladen. Mycket riktigt får Kalle ingen guldbiljett på sin födelsedag, men när han sedan hittar en peng som fallit till marken köper han några chokladkakor och då hittar han den, guldbiljetten. 

Kalle och hans farfar ska få besöka den stora fabriken som är full av mystik och hemligheter. Vem är det egentligen som tillverkar alla godsaker? Det är aldrig någon som går in genom portarna till fabriken. Inte heller kommer de ut igen. Men ändå tillverkas massvis av choklad, tuggummin som inte tappar smaken, glass som aldrig smälter och mycket annat. Kalle är en av fem barn som fått guldbiljett. De andra är August Glupsk, en stor pojke som är väldigt glupsk i sötsaker; Violetta Fagervy, som har rekord i tuggummituggande; Erika Salt som är en mycket bortskämd flicka som får allt hon pekar på; och Micke Tevén som bara vill se Westernfilmer på TV. Barnen får ta med sig en vuxen. 

Willy Wonka tar emot dem och visar dem runt i fabriken. Där finns allt tänkbart man kan göra av godis. Det visar sig att godiset tillverkas av Oompa-Loompier, kortväxta människor från ett fjärran land som går med på att jobba i fabriken mot att de får kakaobönor som betalning. Oompa-Loompierna älskar choklad! Många prototyper finns det i fabriken och de ger hårresande biverkningar. Violetta testar ett tuggummi med smak av en hel middag, men sväller upp till ett gigantiskt blåbär. Olyckor drabbar även de andra barnen. August faller ner i en chokladflod och blir uppsugen av ett stort rör och transporterad till kolarummet. 

En efter en av barnen tvingas lämna fabriken på grund av dåligt uppförande och bisarra olyckor. Till slut återstår bara Kalle och Willy Wonka avslöjar den riktiga anledningen till varför han bjöd in fem barn till fabriken. Äventyret fortsätter i Kalle och den stora glashissen.

Roald Dahls bok gavs ut på engelska 1964 och kom på svenska 1976. Det är en av Roald Dahls mest kända böcker. Roald Dahl levde 1916-1990 och var en brittisk författare. Andra av hans populära böcker är bl.a. Matilda, SVJ (Stora Vänliga Jätten), James och jättepersikan. Boken är illustrerad av Quentin Blake, men det finns många utgåvor av boken och alla kanske inte har Blake som illustratör. Första filmen om boken kom 1971 och hette Willy Wonka och chokladfabriken. Det var Gene Wilder som spelade huvudrollen som Willy Wonka, medan Kalle spelades av Peter Ostrum. 2005 kom en ny film, med namnet Kalle och chokladfabriken (på finska Jali ja suklaatehdas). Nu var det Johnny Depp som spelade Willy Wonka och Kalle spelades av Freddie Highmore.

Boken har drygt 160 sidor, det är lite olika beroende på format och hur den är illustrerad. Boken är rolig och spännande och jag rekommenderar den varmt. Även filmen från 2005 är mycket bra att titta på.