Tio över ett

Veckans boktips handlar om Kiruna, staden i norra Sverige. Maja är orolig för att sprängningar i gruvan ska göra att byggnader rasar och sjunkhål uppstår. Varje natt spränger de för att få loss malm ur berget. Maja har alltid ställt mobilen att larma tio över ett på natten för att vara vaken när det sprängs. Hon är jätterädd för sprängningarna, ligger i sängen och väntar på mullrandet, fönstren som skakar och marken som vibrerar, ibland är det kraftigare, ibland känns det inte så mycket. Men det är inte ännu över. Efter sprängningen måste Maja vänta på sirener från ambulanser eller brandbilar som rycker ut till raserade byggnader. Hon smyger runt i huset och tittar ut genom fönstren, för att titta så att allt är som det ska, att staden klarat ännu en natt med sprängningar.

Gruvans verksamhet gör att staden måste riva vissa områden och många människor måste flytta till nya ställen, i andra delar av Kiruna eller utanför stadens gränsen. Även Maja och hennes familj måste flytta. Det är något som Maja absolut inte vill göra. Hon har ju bott i samma hus så länge hon levt. Det finns mycket i Majas liv som är jobbigt; gruvan, att måsta flytta till ett nytt ställe, bästa kompisen Julia som tvingas flytta till Luleå där hennes mamma har en ny kille. Och så är det Albin, som Maja är kär i i smyg. Men hur ska Maja göra för att Albin ska se henne? Och har Albin en flickvän eller inte? Det är inte bara Maja som visar ett intresse för Albin. Maja deltar i en bokklubb i biblioteket och dit kommer även Albin. Då får Maja en chans att prata med Albin, inte minst om böcker som handlar om fotbollsstjärnorna Zlatan och Messi och ishockeylegenden Börje Salming. Maja läser alla dessa böcker bara för att Albin har gjort det; så att hon kan tala om böckerna med honom. 

Maja gömmer sig under täcket på kvällarna och spelar in vloggar där hon talar om sin rädsla för att alla ska dö när gruvan rasar. Hon filmar även runt om i staden. Hon är orolig över pappan som jobbar i gruvan, mamman och lillasystern. Under sängen har hon en väska fullpackad med kläder och annat till hela familjen så att de snabbt kan räddas ifall det händer något på natten.

Rädslan över gruvan, Julia, Albin och flytten, sömnlösheten på nätterna... Allt gör att Majas kropp till slut inte längre orkar och hon börjar få panikattacker både i och utanför skolan. Hon får svårt att andas och gråter. Majas lärare vill att eleverna skriver känsloböcker där de beskriver sina känslor inför allt som händer med staden. Maja har döljt sina känslor för föräldrarna, men det går inte att hålla tyst längre. Skolsyster skriver en remiss åt henne till BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, där hon får prata med en psykolog som kommer till Kiruna emellanåt.

För att råda bot på sin rädsla och komma över panikattackerna finns det bara en sak att göra; att ta tjuren vid hornen, trotsa rädslorna och åka ner i gruvan, flera hundra meter under marken, och få svar på sina frågor. Kan byggnader i Kiruna verkligen rasa på grund av sprängningarna? Maja får följa med Albin som hjälper till i besöksgruvan på ca 500 meter under marken, och dessutom får hon följa med pappa som arbetar ännu längre ner i gruvan.

Den här boken av Ann-Helén Laestadius, som har samiska rötter och själv växte upp i Kiruna, vann Augustpriset 2016, i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Historen om Maja, Albin och de andra fortsätter i boken Inte längre min. Böckerna har en åldersrekommendation på 12-15 år. Ann-Helén har skrivit flera böcker för ungdomar och även ett par bilderböcker för mindre barn. Tio över ett är mycket läsvärd. Även om själva historien är påhittad, så är det sant att Kiruna river byggnader, flyttar på vissa hus och bygger nytt. Tanken är att man ska flytta centrum ca 3 kilometer österut. Det gamla stadshuset har rivits och man har byggt ett nytt, modernt. Dessutom har man ändrat tågspåren, skapat nya vägar och gjort mycket mer för att ändra stadsbilden och förorterna.