Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket

Veckans boktips handlar om två kompisar som heter Tilde och Viktor. Med sig har de hunden Åtto (han har en åtta på ryggen, därför kallas han Åtto). De bor i en stad som heter Elvestad. Det här är en norsk serie av Jørn Lier Horst. Illustrationer av Hans Jørgen Sandnes.

Tilde, Viktor och Åtto är på stranden en dag efter en kraftig storm. Det har flutit i land en massa skräp som barnen plockar upp. Tilde får syn på en massa gummistövlar som kommit upp på stranden och Viktor hittar en halv namnskylt av en båt. De tar med sig en gummistövel och namnskyltsbiten till sin deckarbyrå, som de har i källaren. De älskar att lösa mysterier och är duktiga på det också. Hunden Åtto har ett jättebra doftsinne. Tilde hittar snart namnet på stöveltillverkaren och läser att tillverkarna misslyckades med ett parti gummistövlar, så de måste ta tillbaka dem. Viktor hittar namnet på det skepp som sjönk till botten. Det sägs att där finns en skatt.

Tilde och Viktor börjar dyka utanför fabriken som gör stövlarna. De upptäcker att det på botten finns hundratals stövlar. De bestämmer sig för att anmäla till sjöbevakningen, som har ett fartyg i närheten. Kaptenen bjuder dem ombord och de får se hur sjöbevakningen går ner med en liten robot som sitter fast i ett långt rep, och som har en klo att gripa tag med. Eftersom roboten har ett långt rep bestämmer de sig för att göra en liten runda och se om de kan hitta skeppsvraket på samma gång. Det hittar de efter en stunds letande. De hittar även en kista... Men hur hänger fallet med stövlarna ihop med skeppsvraket? Finns det någon koppling? Fabriksägaren och hans son verkar vara skumma. 

Det finns flera böcker i serien Dubbeldeckarna om Tilde, Viktor och Åtto. Här på Boksampo finns det sju titlar med Dubbeldeckarna. Klicka här nere för att komma till en bokhylla om serien:

Dubbeldeckarna 

Jag har inte hittat någon åldersrekommendation för serien, men runt 8-9 år är en lämplig ålder. Böckerna har ca 100 sidor, och är illustrerade i färg. Ganska lättlästa, men inte för den absoluta nybörjaren. Man behöver ändå en viss läsvana. Ta gärna en titt på författarens andra böcker. Klicka på namnet i början av texten. Han har skrivit många böcker.