Ett dumt krig i Andrijs land

Ella får en ny klasskompis en dag efter lunchen. Det är en pojke som kommer från ett annat land. Han kan inte prata svenska. Andrij har flytt sitt hemland där det varit krig. Eleverna i Ellas klass är nyfikna på vad Andrij har varit med om. Andrij försöker förklara och rita bilder på tavlan när han inte känner till det ord han vill ha sagt. Ella tycker att skolmaten är äcklig ibland, men pappa säger att hon ska vara glad för att hon får äta sig mätt eftersom det finns så många barn som inte får äta tillräckligt. Hon minns tillbaka till en dag när familjen samlade in en del av sina leksaker och pappa förde dem till ett ställe där de delades ut till flyktingar. Ella blir kompis med Andrij och en dag får Ella följa med hem till Andrij efter skolan och äta kanelbullar som Ella haft med sig i en påse. Ella funderar varför Andrijs mamma bara vill ligga och sova fast det är mitt på dagen. 

Boken tar upp många funderingar som barn kan ha och beskriver t. ex. vad riksdagen är, vem som bestämmer i landet och vad de gör på migrationsverket. Ella tror att det är kungen och drottningen som bestämmer i landet, men så är det ju inte riktigt. Boken handlar också om känslor, att man får vara rädd och ledsen och att man ska tala om sina känslor med vuxna och inte hålla allt inom sig. 

Andrij kommer från ett land med krig, men det sägs inget i boken om vilket krig det är. Det kan vara vilket som helst. Men i boken nämns en man som vill göra sitt land större och därför tar mark av sitt grannland. Det är ju precis vad som nyligen skedde i Europa. I boken har kriget slutat, men man förklarar att Andrij inte kan åka tillbaka eftersom städerna har bombats och där finns inga hus, skolor och annat.

Annie Hagvall Einarsrud har skrivit boken och Hanna Ingvarsson har illustrerat. Jag har lyssnat på boken som ljudbok, så jag vet inte hur många illustrationer det finns i boken, eller om de är svartvita eller färglagda. Jag har bara sett pärmbilden. Boken har 38 sidor och rekommenderas för 6-9 år. 

Annie har skrivit en annan bok om Ella. Den heter En dum knöl i mammas bröst och handlar som titeln säger om bröstcancer. Den boken har jag inte läst. Ella funderar i boken om Andrij varför hans mamma bara ligger och sover. Hon undrar om hon också är sjuk som Ellas mamma var. 

Det är en bra bok som på enkelt sätt förklarar för barn vad som händer och hur det går till när flyktingar kommer till ett nytt land. Läs gärna (eller lyssna) tillsammans med barnet som vuxen och diskutera bokens innehåll.