Den vita lögnen

Den vita lögnen handlar om Hedvig som flyttar till en stor stad med sin mamma. De flyttar till en helt annan miljö än hon är van vid och klassen har långt fler elever än i den gamla, lilla skolan, som hade femmor och sexor tillsammans. Hedvig går i femman. I Hedvigs nya skola går 700 elever från förskolan ända upp till nian. Hedvig är glad över sitt nya rum som är större än hon är van vid, men samtidigt är Hedvig ledsen över att behöva lämna sin bästa vän Ika bakom sig. Men de kan ses ibland. Ika har det jobbigt utan Hedvig.

Redan första dagen i skolan kommer Molly, Naima och Alice över Hedvigs bilder som hon har i telefonen. De hittar många bilder av Ika och får för sig att det är Hedvigs pojkvän! Hedvig hinner inte berätta att Ika är en flicka och att det är hennes bästis. Deras lärare kommer just då. 

Hedvig får vara tillsammans med Molly och några andra flickor, men det är Molly som bestämmer. Molly tycker inte om pyttipanna, därför äter ingen av dem lunch den första dagen, trots att Hedvig är jättehungrig och gillar pyttipanna, speciellt om de får rödbetor också. De smugglar ut knäckebröd från lunchsalen och spionerar på högstadieelever. I klassen sitter Hedvig bredvid Elliot. Hedvig hjälper Elliot med matte och förklarar hur han ska räkna. Hedvig och Elliot bor nära varandra, så de går tillsammans på skolvägen.

Ika besöker Hedvig under en helg, men det blir inte som de tänkt sig. Molly och hennes gäng får reda på att Ika är en flicka och stämningen mellan Hedvig och Ika försämras. Ika åker hem tidigt på söndagen och Hedvig flyr in i sin garderob där hon tänker bo resten av livet och aldrig mer gå till skolan.

Vad ska Hedvig hitta på för att ställa allt till rätta igen? Hon kan ju inte bo i garderoben hela livet. Ika är sur och hör inte av sig. Hedvig gör upp en plan, men hon måste våga tala med en populär tjej i åttonde klass. 

Boken är första delen om Hedvig. Den är skriven av Katarina von Bredow och har ca 220 sidor. Rekommendation 9-12 år.