Alva och Nova Blixt

Lisa Rajan har skrivit en serie böcker som handlar om systrarna Alva och Nova Blixt. Hälften av böckerna handlar om Alva och hälften om Nova.

Alva har en magisk kista på vinden. När hon öppnar den hittar hon en massa olika uniformer, hattar och kläder som hör till olika yrken. Hon färdas genom tid och rum och hamnar i en situation där hon har ett uppdrag att utföra. I Djurkliniken får hon hjälpa till med sjuka, skadade djur. Hon träffar bl.a. en orm som inte äter och en hamster som tappar pälsen. Hon träffar även en hundvalp som svalt något olämpligt. Just när de har stressigt hörs arga rop. Hamstern är borta, och ormen som befinner sig i samma rum ser plötsligt ut att ha ätit ett byte... Men inte kan väl hamstern ha tagit sig in till ormen?

Månfärden handlar om en rymdresa till månen där Alva får vara med och rädda en strandsatt astronaut. Månlandaren har gått sönder och en storm är på väg. Men även Alvas månlandare går sönder och nu befinner sig en trio på månen, med två söndriga månlandare och en farlig storm på kommande. Hur ska de ta sig därifrån då de riskerar få slut på syret i sina syretankar?

I Flyguppdraget befinner sig Alva på pilotens plats i ett stort flygplan. De är på väg att landa, men ett oväder hotar och Alva måste ta sig ur situationen. Ska hon flyga rakt igenom, över eller bredvid ovädret? 

Uppfinnarverkstan handlar om Alva som befinner sig i en verkstad där man tillverkar en massa coola saker. Plötsligt börjar det brinna och det blir rök i lokalen. Hur ska de ta sig ut? Något blockerar nämligen nödutgången. Alva måste tänka noga hur hon ska lösa problemet. 

Nova är lillasyster till Alva. I serien har hon en magisk leksakskista i gästrummet. När hon öppnar kistan och väljer en leksak eller ett verktyg färdas också hon genom tid och rum till en situation där hon får anledning att använda grejen som hon har valt.

Husbygge pågår handlar om Nova som kommer till en byggarbetsplats. När hon hämtar sin linjal som fallit ner på marken upptäcker hon ett problem. Dörren är ganska smal och det finns trappor upp till dörren. Hon ser en familj där flickan sitter i rullstol. Kan man inte anpassa huset för rörelsehindrade medan man bygger det? Hur bred dörr behövs för en rullstol?

Brandbilen rycker ut handlar om en brand i ett fyrtorn. Det visar sig att en katt med två ungar har blivit rädda och gömmer sig någonstans. I den här boken får Nova användning för en håv, inte bara en gång, utan två gånger.

Full fart i köket berättar om en stressig miljö på en restaurang där en av kockarna är ansvarig för tre liknande såser, en stark, en söt och en sur. Men hon blandar ihop såserna och gästerna blir sura. Hur kan en ask med kritor komma till hjälp i en sådan situation? Nova har en lösning.

I Ambulans på väg hamnar Nova i ambulansen. En flicka har ramlat med cykeln och skadat sig. Hon får inte röra sig och ambulanspersonalen fixerar hennes huvud och nacke på en bår. Nova försöker lista ut vad som hänt med flickan. En nalle kommer till hjälp när Nova ska fråga var flickan har ont. 

Böckerna har drygt 20-30 sidor och är lämpliga för 6-9-åringar. Här är en bokhylla med böckerna om Alva och Nova Blixt:

Alva och Nova Blixt