Kvarter nr 3

Veckans boktips är en spännande historia som handlar om Liam, som bor med sin fosterfamilj. En kväll efter ett sent möte skyndar Liam hem. Han tar genvägen förbi gravgården. Det är kallt. Han får syn på en flicka som sitter på muren som omger gravgården. Hon har inga skor på sig och hon har ingen jacka heller. Det är något med flickan som gör Liam intresserad. Under dagarna som följer träffar han flickan på muren, och han får veta att hon heter Anna. Men var bor flickan egentligen? Hon pekar med handen, och visar. Där, i kvarter 3. Men vad är kvarter 3? Menar hon höghusen bakom gravgården? De har alltid bara ett par timmar på sig att träffas. Genast klockan slår åtta på kvällen får hon bråttom och skyndar sig så snabbt att Liam inte uppfattar vart hon tagit vägen. Liam bestämmer sig för att smyga efter. Det verkar som om hon gick upp i rök bakom en gravsten... 

Anna vill ha hjälp med någonting. Liam försöker hjälpa henne så gått det går. Det handlar om något som hände i ett höghus för trettiofem år sedan. Anna lämnar ett brev åt Liam, tillsammans med några artiklar. Och Liam försöker finna svaren åt den underliga flicka från gravgården. Snart är han inblandad i ett gammalt mordfall och mördaren som sluppit undan är nu på jakt efter Liam. Samtidigt sitter en man oskyldigt dömd på en sluten psykiatrisk avdelning.

Liam får till slut chansen att välja. Vill han fortfarande träffa Anna? Om inte kommer han aldrig att få se henne mera. Han har bara en timme att bestämma sig. Men han älskar ju Anna. Hur ska han kunna tacka nej? Och vad händer egentligen om han tackar ja?

Boken har 140 sidor och har en åldersrekommendation på 9-12 år, men jag tycker boken passar bra även för de yngre tonåren, 13-15. Det är stundtals en mycket spännande historia och lite läskig också. Jag rekommenderar boken varmt. Det är Dan Höjer som skrivit boken tillsammans med sin fru Lotta Höjer. Dan har skrivit ett stort antal böcker för barn och unga. Han har skrivit om Cirkusdeckarna, som jag tipsat om tidigare, Arkeologdeckarna och Strumpmannen. Dessutom har han skrivit många böcker med spökberättelser och också faktaböcker för barn, bland annat om kroppen. Vissa böcker, t.ex. de om Strumpmannen, har han skrivit tillsammans med frun.