Framtidskameran

Veckans boktips handlar om en speciell kamera som Emma får av sin farfar, efter att farfar har avlidit. Emma är ledsen över farfars död och över kompisen som flyttat till en annan stad. När hon får paketet av pappa tyckte hon först att det var en tråkig gammal kamera som såg väldigt omodern ut. Men när hon sedan prövar kameran inser hon att kameran fotar det som händer i framtiden! Inte långt in i framtiden, bara några minuter. På väggen visar klockan 16.00, men klockan på fotot som kameran genast skriver ut och framkallar, visar tiden 16.10. Emma hittar sedan en slags beksrivning över kameran och lär sig att hon kan ställa in tiden så att den visar ända till 30 minuter in i framtiden.

Framtidskameran hjälper henne på flera sätt, bl.a. när hon förhindrar att en klasskompisar blir påkörd av en bil eller när hon lyckas stoppa tjuvar på museet. Men den får henne också att fundera över vad som är rätt och fel. Hennes familj har ekonomiska bekymmer och Emma vill gärna hjälpa dem. Med kamerans hjälp skulle hon kunna se den rätta lottoraden. Det gör hon också. Men det känns fel, som fusk, att lämna in lottoraden med den vinnande nummerserien. Dessutom är hon ju inte över 18 år. Hon är bara 12. Kassabiträdet skulle inte tillåta att hon lämnar in lappen, eller? 

Pappa som egentligen drömmer om ett liv som bagare sliter på sockerfabriken men ändå har familjen det tufft. Pappa och mamma grälar ofta, över farfars fotoaffär som de inte hittar köpare till; över pengar de inte har och över pappa som ska sägas upp från fabriken när ägarna vill använda ett gift för att göra sockerbetorna större och få ut mera socker ur dem. För att få pengar till klassresan som ska gå till ett stort nöjesfält, ska klassen sälja korvar. Den som säljer mest får gratis inträde och gratis åkarmband. Emma vet att hon inte kommer att ha råd att betala inträde och armband. Att sälja flest korvar är hennes ända chans att få följa med på klassresan. 

Samtidigt är det något skumt med giftet som sockerfabriken ska börja använda, trots att ägarna försäkrar folket i stan att det är säkert att använda medlet. De kommer att spä ut det. Emma vill överraska sin pappa som jobbar sitt sista nattskift på sockerfabriken, men besöket avslutar med ett stort drama på fabriken. 

Det är Kaj Hagstedt som skrivit boken om Emma. Boken har 270 sidor, men är ganska lätt att läsa och känns inte så långt. Jag har läst boken som e-bok. Boken är ibland sorglig och så är den förstås spännande. Hur ska Emma ta sig ur de situationer som hon hamnar i? Jag rekommenderar boken varmt och hoppas att författaren skriver fler böcker i framtiden, gärna om Emma. Boken har en åldersrekommendation på 9-12 år.