Augustvinnare 2019

Aktuellt
27.11.2019

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vinnarna av årets Augustpris 2019 har utsetts under en gala 25.11 i Stockholm. Pristagarna får en bronsstatyett av Mikael Fare samt 100.000 kronor var. Lilla Augustpriset delas ut till en debuterande författare som är mellan 16 och 20 år. Där får pristagaren en mindre bronsstatyett och 15.000 kronor.

Årets svenska skönlitterära bok: Osebol av Marit Kapla 

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. Författaren som själv växt upp i Osebol har intervjuat så gott som alla byns vuxna invånare och skrivit deras vittnesmål i form av dikter. Osebol är Marit Kaplas debutverk.

 

Årets svenska fackbok: Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Ålevangeliet handlar om den utrotningshotade ålen, dess ursprung och plats bland människan. Boken handlar samtidigt om författarens pappa som gjort att ålen fått en speciell plats i författarens själ. 

 

Årets svenska barn- eller ungdomsbok: Vänta på vind av Oskar Kroon

Vänta på vind handlar om Vinga, som spenderar sitt sommarlov hos morfar på ön. Hon drömmer om havet under den varma sommaren. Hon vill bli sjöman, resa till världens hamnar och rädda en och annan skeppsbruten. Under sommarlovet gör hon en gammal snipa sjöduglig; en båt hon fått av morfar. Samtidigt handlar boken om en flicka med svart hatt som dyker upp på stranden där båten ligger. Rut heter hon. Vinga och Rut verkar inte ha något gemensamt, annat än åldern och att de är på samma ö samtidigt.

 

Lilla Augustpriset: En ospelad fiol av Emma-Karin Rehnman

En ospelad fiol handlar om två vänner som försöker roa varandra vid lägerelden. "Formmässigt briljant berättande" säger juryn i sin motivering.