Årets Augustprisvinnare 2021

Tema
25.11.2021

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Augustpriserna har nu delats ut i kategorierna årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnarna fick 100.000 svenska kronor och en bronsstatyett av Mikael Fare. Dessutom delade man ut pris i kategorin Lilla Augustpriset, som är en skrivtävling för 16-20-åringar. Där fick vinnaren en mindre statyett och 15.000 svenska kronor.

Årets svenska skönlitterära bok blev Eufori. En roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed. Boken har utgivits av Wahlström & Widstrand. Boken handlar om författaren och poeten Sylvia Plath. 

Årets svenska fackbok blev Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning. Boken har skrivits av Nils Håkanson och har getts ut av Nirstedt/litteratur. Boken sätter översättarna i fokus och handlar om hur synen på översättare och översättning ändrats genom tiderna.

Årets svenska barn- och ungdomsbok blev Nattkorpen av Johan Rundberg. Natur & kultur har gett ut den boken. Det är en kall vinter i 1800-talets Stockholm. Mika, en fattig flicka på ett barnhem, rör sig i olika samhällsklasser och hör allt skvaller och alla rykten på gatorna. Ett mord inträffar och polisen tror att det är Nattkorpen som är den skyldige. Men Mika vet att Nattkorpen är inlåst. Mika med sin fantastiska iakttagelse- och slutledningsförmåga blir till stor hjälp för polisen Valdemar som tillsammans med Mika försöker lösa brottet.

Lilla Augustpriset vanns av Mirja Flodin i Nästansjö. Hennes berättelse har titeln Min ursäkt. Den handlar om att slitas mellan traditioner, andras förväntningar och egna förhoppningar. Ett barndomsgäng ses och framtiden känns nära men ändå så långt borta.

Svenska Förläggareföreningen gav ett hederspris till Marianne von Baumgarten-Lindberg som arbetat mycket med och för barnlitteratur och läsande. Hon har bland annat grundat en av Sveriges största barnbokklubbar, drivit bokhandlar och startat litterära tidsskrifter. 

Läs mera om Augustprisets vinnare här:

Augustpriset 2021