Finlandiaprisets vinnare 2020

Tema
26.11.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Onsdag 25.11 var det dags att kora årets bästa böcker i Finland. Finlandiapriset delas ut i tre olika kategorier, i skönlitteratur, facklitteratur, barn- och ungdomslitteratur. Vinnarna utses av en person i varje kategori. Vinnarna får 30.000 euro. 

Kapellmästare Hannu Lintu valde Margarita av Anni Kytömäki till årets skönlitterära bok. Margarita har kommit ut på Gummerus förlag. Bokens namn syftar till en mussla som innehåller en pärla. Bokens huvudpersoner är Senni som masserar spaets gäster men drömmer sig lång bort; soldaten Mikko som hålls på sin plats, men fruktar att den sista striden är nära; Antti som undersöker skogar. De följer alla reglerna som getts åt dem, men sedan är inget sig likt. Anni Kytömäki är född 1980 och kommer från Hämeenkyrö. Hennes debutverk är Kultarinta och hon har även skrivit Kivitasku. Kultarinta var nominerad till Finlandiapriset 2014 när boken kom ut. 

Helsingfors biträdande borgmästare Nasima Razmyar valde årets facklitterära bok. Vinnare blev Kielletyt leikit - tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948. Boken har kommit ut på Atenas förlag och skrivits av Marko Tikka och Seija-Leena Nevala. Att dansa blev ett brott i december 1939. Man kunde få böter om man dansade, ibland till och med fängelse. Boken tar upp orsaker till och följder av att förbjuda dansande. Både Marko Tikka och Seija-Leena Nevala arbetar i universitetet i Tammerfors.

Skådespelaren Christoffer Strandberg valde årets barn- och ungdomslitterära bok. Vinnare blev Radio Popov av Anja Portin. Boken har kommit ut på förlaget S&S. Boken handlar om en ensam nioårig pojke som heter Alfred. Alfred har inte sett sin mamma sedan han föddes och pappan är mest på arbetsresor och verkar ha glömt att han har en son. En natt följer Alfred efter en mystisk smygare som förutom tidningen trycker in äpplen, smörgåsar och yllesockor i brevlådan. Det är tidningsutdelaren Amanda. Hemma hos Amanda hittar Alfred en gammal radiosändare som uppfunnits av den ryska fysikern A. S. Popov, därav bokens titel. Hemma hos Amanda börjar Alfred på natten göra ett hemligt radioprogram för bortglömda barn. Det är en spännande, varm och humoristisk berättelse. Anja Portin är född 1971 och bor i Helsingfors.

Ingen av böckerna finns ännu på svenska. Därför länkas böckernas titlar till Kirjasampo, där man på finska kan läsa mera om böckerna.