Läslovet 2020

Tema
6.10.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

För andra året ordnar bokbranschen en kampanj som kallas Läslov. Det infaller under skolornas höstlov vecka 42, men de exakta datumen varierar beroende på vilken skola man går i. Under läslovet uppmanas familjerna att läsa tillsammans. Läslovets slogan är Läs till världens ände. Det är tryggt att resa i böckernas värld. Och det är spännande att läsa om olika kulturer och hur de gör i andra länder. Just nu går det inte att resa fysiskt, men man kan resa virtuellt eller med hjälp av en bok.

Organisationer inom läsbranschen har märkt ett minskat läsintresse i Finland och med den här kampanjen vill man öka intresset igen. Inspirationen till kampanjen kommer från en motsvarande kampanj som nått stor framgång i Sverige.

Inför läslovet har vi sammanställt en bokhylla med lästips för vuxna. Länk till bokhyllan finns lägst ner på sidan. På Sidospår finns en bokhylla med tips på barn- och ungdomsböcker som handlar om resor. Gå gärna in på Läslovets webbplats för att läsa mer om kampanjen. Länken finns lägst ner på sidan. 

Aktörer som är med i Läslovskampanjen är följande: Kirjailijaliitto, Kirjakauppaliitto, Boksampo, Läscentrum, Läsrörelsen, Utbildningsstyrelsen, Finlands biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands förlagsförening, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto. Kampanjen stöds av vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko.

Bokhyllan med lästips för vuxna

Mera information: Läslovet