Vinnare av Augustpriset 2020

Aktuellt
24.11.2020

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Igår, 23.11, utsågs vinnarna av det svenska Augustpriset, under ett direktsänt evenemang. Pristagarna i de tre stora kategorierna får 100.000 kronor och en statyett av Mikael Fare. Lilla Augustprisets vinnare (en tävling för unga skribenter i åldern 16-20 år) får 15.000 kronor. Dessutom delades ett hederspris ut. 

Årets svenska skönlitterära bok blev Samlade verk av Lydia Sandgren (Albert Bonniers Förlag). Det här är Lydia Sandgrens debutverk. Hon är född 1987, bor i Göteborg och arbetar som psykolog. Boken handlar om psykologstudenten Rakel. En stor retrospektiv över Gustav Beckers verk från 1980-talet framåt håller på att förberedas. Rakel ser sin försvunna mamma på utställningsaffischerna runt om i stan och Rakels pappa slungas in i en omtumlande livskris. 

Årets svenska fackbok blev "Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige" (Norstedts). Boken är skriven av Elin Anna Labba och handlar om tvångsförflyttningar av samer; tvångsförflyttningar som söndrat urgamla släktband, nätverk och flyttleder. Hon tar med vittnesmål, fotografier, kartor, jojkar och myndighets-papper i sin bok som behandlar en mörk del av Sveriges historia. Elin Anna Labba är född 1980 i Kiruna och är same.

Årets svenska barn- och ungdomsbok blev Humlan Hanssons hemligheter (Natur & Kultur) av Kristina Sigunsdotter med bild av Ester Eriksson. Humlan Hanssons hemligheter handlar inte om en liten humla, som man kanske kan tro, utan om en flicka som heter Humlan. Hon vill bli konstnär som sin faster. Men hon har det tufft i livet. Kompisen har övergett henne och fastern har tappat lusten att skapa. Humlan sitter ofta på skolans toalett och gråter. Kristina Sigunsdotter är född 1981 i Lundby. Ester Eriksson är född 1987 och uppvuxen i bl.a. Enhörna. Ester har studerat vid serieskolan i Malmö.

Lilla Augustprisets vinnare är Offret, en novell av Nanna Mikkelsen. Nanna Mikkelsen är 19 år och född i Århus, Danmark, men uppvuxen i bl.a. Arlöv. Hon studerar vid en skrivarlinje i Skurup. Novellen Offret är en dystopi som handlar om två noviser i ett nunnekloster. Jorden äts upp av små vita larver. Förra året var Nanna Mikkelsen nominerad till Lilla Augustpriset med sin novell Den bästa dagen.

Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2020 gick till 92-åriga Per I. Gedin som föddes 1928 i Berlin, Tyskland. Under sju decennier har han varit bokförläggare, debattör och branschpionjär. Han har varit initiativtagare till bl.a. kvalitetspocketen, den moderna bokklubben och till Augustpriset. Priset instiftades 2018 och delas ut till en "nu levande person som genom sin gärning gjort betydande insatser av bestående värde för svensk litteratur och/eller förlagsbranschen. Tidigare års vinnare av hederspriset är Ilon Wikland och Jan Stolpe.

 

Källor, bl.a.:

Augustpriset (om pristagare m.m.)

Skurupsposten  (om Nanna Mikkelsen)

Wikipedia (om Per I Gedin)