Första sagoskatten: Jul

Veckans boktips är en antologi som innehåller texter av flera olika författare. Det kan röra sig om hela bilderböcker eller delar av kapitelböcker som finns med i den här boken. Dessutom finns kända sånger som illustrerats. Gemensamt för dessa texter och sånger är som titeln säger; jul. 

De berättelser som ingår i den här antologin är:

- Lilla Annas julklapp 

- Sagan om mössens julafton (i berättelsen ingår sången "När nätterna blir långa och kölden sätter in, tar mamma mus och samlar hela barnaskaran sin...") 

- God jul, Nicke Nyfiken! 

- Pippi firar jul 

- Vi har så roligt när det är jul (med Lotta på Bråkmakargatan)

- Mamma Mu och Kråkan 

- Tomtegröt och tulpaner! 

- Babar och jultomten 

- Egon och tomtenissen 

Julsånger som illustrerats är Nu är det jul igen, Sockerbagaren, Tre pepparkaksgubbar, Räven raskar över isen, Vi äro musikanter. Texten till tomtarnas julnatt finns också längst bak i boken, men den har inte illustrerats. 

I slutet av boken finns Julstoj, det vill säga tips på vad man kan leka under julhelgen. Här nämns bl.a. pussel för hela familjen, Blinkleken och Gömma nyckeln. I boken finns också tips på enkelt julpyssel för barn, bl.a. fönsterstjärnor, tomterad och papperskedja. Man får också lära sig att göra marsipangodis. 

Det är en fin bok att läsa i december, t.ex. som godnattbok eller bara som inspirationsbok när man ska hitta enkelt pyssel och roliga lekar för barnen. En CD-skiva med musik ingår i boken. CD-skivan hade dock gått förlorad i den biblioteksbok som jag lånade, så jag kunde inte lyssna på CD-skivan. Men där ska ingå 10 julsånger; flera av de som finns med i boken, plus ett par som inte gör det. 

Boken är mest lämplig för barn 3-6 år, men lite äldre barn kan säkert också ha glädje av den, speciellt julpysseldelen. Vissa berättelser är längre, andra kortare. Jag rekommenderar boken varmt som en del av julförberedelserna och väntan på tomten och mysiga stunder under julhelgen. Boken kom ut 2014.