Mumindalens alfabet

Veckans boktips handlar om hattifnattar, filifjonkor och hemuler. Här finns många karaktärer, en del kända, en del mindre kända, från Mumindalen. Annika Sandelin har skrivit en versbok där varje bokstav i alfabetet har fått ett uppslag. Vi får läsa om trollkarlen som söker sin stora rubin, Tofslan och Vifslan med sin kappsäck, osynliga Ninni och Lilla My som skrinnar. Muminpappan skriver en teaterpjäs och Rådd-djuret råddar i sin kaffeburk.

Alla bokstavsverser har tolv rader och de rimmar så att första raden rimmar med andra, tredje med fjärde raden osv. Den bokstav det handlar om, t.ex S förekommer ganska ofta i texten. "Ett skugglöst spöke blekt som snö / skall sprida skräck på fasans ö." Eller för bokstaven D: "Det dagas redan inom kort / då Snusmumriken vandrar bort".

Till boken har man använt Tove Janssons illustrationer som är kända från hennes böcker om Mumindalen. Färgskalan går i vitt, rosa, blått och lila, med lite gult eller orange här och där. 

Det är en fin bok och roligt att läsa om de olika karaktärerna. Vissa karaktärer förekommer sällan i böckerna om Mumin, t.ex. klippdassarna som finns med i Muminpappans memoarer. Klippdassarna som bär iväg med Hemulens moster. Boksten W handlar om Mumintrollens förfader. Eftersom han levde för länge sedan, är också texten åldrig. Så här slutar texten om Mumins förfader: "Jag hade wacker swans och schwung / när wärlden och jag själf war ung."

Boken har 61 sidor, och varje bokstav har, som jag skrev, ett uppslag. Jag rekommenderar boken varmt. Det är en bok man vill ha i bokhyllan så att man kan plocka ner den nu och då och bläddra i den många gånger. Den passar bra för högläsning. Jag tror att Muminfans gillar den oavsett vilken ålder man har.