Marita Lindquist en alla tiders barnförfattare

Författare
14.11.2011

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Marita Lindquist kan med skäl kallas den finlandssvenska barnlitteraturens Grand Old Lady. Född 1918  har hon hunnit med en diger produktion. Förutom ett 40-tal barn- och ungdomsböcker har hon skrivit sångtexter, illustrerat böcker, arbetat som översättare, läromedelsförfattare, producent, redaktör och journalist. Sedan 1990 har Hufvudstadsbladets läsare fått njuta av hennes dagboksverser som år 2006 också utkom i bokformat Maritas verser och lite prosa, 2006.

Lindquist har vunnit många pris både i Finland och Sverige och hennes böcker har översatts till finska, danska, norska, tyska, polska, holländska, japanska och samiska.

Marita skrev sin första bok redan 1937, flickboken Bara en backfisch . Jag gör här några plock ur hennes produktion genom åren.

Lillemors lapptäcke som kom ut 1948 handlar om en femårig flicka som får ett lapptäcke till födelsedagspresent. Men det här lapptäcket är inte ett vanligt täcke. I varje ruta döljer sig en egen berättelse Som en kuriositet kan nämnas bokens fina illustrationer gjorda av författaren.

Min egen speciella favorit från barndomen är Anderssons klocka i fara (1957), en spännande barnbok som inte förlorat sin charm med åren.  Skolbarnen Ulla, Siv och Magnus har gjort en hemlig upptäckt. Ulla har fått en inbjudan att dricka te hos familjen Andersson, en ganska annorlunda familj som bor i ett hus uppe i ett träd.  Barnen blir indragna i ett mysterium där familjen Anderssons klocka har försvunnit. De löser mysteriet och räddar familjen Anderssons ekonomi på köpet.
    
På 1960 talet utgavs böckerna om Malena på Bonniers förlag i Sverige.  Malenas nya bror (1964), Malena börjar skolan (1966), Malenas finaste sommar (1967) Malena och glädjen (1969).   

Malena och glädjen behandlar ett svårt ämne, döden, och de känslor som uppstår då ett barn förlorar sin mor. Marita Lindquist förlorade själv sin mor som 12-åring och skriver av egen erfarenhet. Här kommer jag onekligen att tänka på en annan barnförfattare som också på ett fint sätt skrivit om döden, nämligen Astrid Lindgren.

Malena och glädjen kom i nytryck år 2006 och nominerades till Bokuggle-priset 2007, ett pris som stöder nyutgivning av barnboksklassiker.
Vid årsskiftet 2007-2008 visade TV2 en tv-serie om Malena, producerad av Mats Långbacka.

Böckerna om Toffe och Andrea utkom på 1980-talet (i samlarvolym 1988 Boken om Toffe ochAndrea). Enligt Marita handlar böckerna om hennes egna barnbarn.

”Jag vill berätta sådant som ett läsande eller lyssnande barn kan och vill ta emot. Jag vet att många läsare har känt igen sig och sina tankar i mina böcker”.

-Ylva Uotila-

Senast uppdaterad 15.9.2008
Tidigare publicerad i författardatabasen Ord i Tiden
Tillagd i Boksampo: 14.11.2011 / Kimmo Leijala